• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA ''koči'' imenovanje Božovića u Savjet ministara

Autor agencije/MONDO

Zvizdić navodi da je pitanje složeno i kompleksno i da zahthjeva dodatne konsultacije. Nešić kaže da mu nije jasno u čemu je problem i zašto SDA odgađa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić rekao je danas da je predsjednik Kuluba SDA Adil Osmanović tražio da sa dnevnog reda sutrašnje sjednice ovog doma bude skinuta tačka koja se odnosi na imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Zvizdić je, nakon današnjeg Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH u proširenom sastavu, rekao da SDA očekuje da razmatranje te tačke bude prolongirano za narednu sjednicu.

Pročitajte i ovo

"Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu koja će biti održana početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja o tom imenovanju", rekao je Zvizdić.

On je pojasnio da SDA traži dodatno vrijeme, te da jučerašnji sastanak nije bio dovoljan.

"Da je sastanak bio dovoljan, mi bismo danas prihvatili imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice kao redovnu tačku sutrašnjeg zasjedanja. Ipak, pitanje je dosta složeno, kompleksno i zahtijeva dodatne međustranačke konsultacije", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je naveo da su na današnjoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma u proširenom sastavu usaglašeni stavovi o ostalim tačkama koje će se sutra naći na dnevnom redu treće sjednice ovog doma.

Nešić: Ne vidim u čemu je problem?

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić (DNS) je, nakon sjednice Kolegijuma tog doma u proširenom sastavu, izjavio novinarima da su ispunjeni svi potrebni uslovi da Mlađen Božović bude imenovan za ministra u Savjetu ministara BiH.

Kaže da je zahtjev Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) da se sa sutrašnjeg zasjedanja tog doma skine tačka dnevnog reda koja je vezana za imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu, za njega nešto novo.

"Mi smo uputili kandidata koji je prošao sve provjere," naveo je Nešić, dodajući da su u ranijim izjavama predstavnici SDA rekli da je za njih prihvatljiv svako ko prođe određene sigurnosne provjere i provjere Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Podsjetio je da je Mlađen Božović prošao i jedne i druge provjere, te da su dobili akt u kojem je navedeno da on ispunjava uslove da bude član Savjeta ministara BiH.

"Pored toga, u dogovoru koji se pravio prilikom sklapanja vladajuće koalicije, dogovoreno je da bude nestranačka ličnost. I to je ispoštovano, Božović nije član Demokratskog narodnog saveza, niti jedne političke organizacije. Znači, svi potrebni uslovi su ispunjeni da Božović bude imenovan za ministar u Savjetu ministara BiH," ustvrdio je Nešić.

Upitan šta će preduzeti ukoliko Božović ne bude imenovan, odgovorio je da će čekati da se to desi te da ne bi prejudicirao.

Napomenuo je da SDA traži dodatno usaglašavanje, te da bi volio da neko jasno kaže šta je problem sa Mlađenom Božovićem.

"Radi se o čovjeku koji nikada nije pravosnažno osuđen. Imamo čovjeka koji ispunjava sve uslove - prošao je provjere CIK-a i SIPA-e, nikada nije pravosnažno osuđen, nestranačka je ličnost. Volio bih da neko kaže šta je problem," kazao je Nešić.

Napomenuo je da je predlagač jedini ko može da povuče ovu tačku s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma, a u ovom slučaju je to predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

"S obzirom na to da ne bi valjalo da dođemo u situaciju da se preglasavamo u parlamentu, Tegeltija će obaviti danas konsultacije i donijeće konačnu odluku da li ta tačka ide sutra na parlament ili ne ide. Ako ovaj stav SDA ostane ovakav kakav jeste, očekujem da tačka bude povučena," kazao je Nešić.

Upitan da li postoji mogućnost da ponude nekog drugog kandidata, odgovorio je da „prvo treba da nam kažu šta je problem sa ovim kandidatom, jer može da se desi da mi opet predložimo kandidata, pa da opet bude isti problem“.

"Ako mijenjamo, da znamo zašto mijenjamo, da ne bi predložili istog. Ne vidim u ovom trenutku, osim možda neke političke trgovine, nikakav problem sa Mlađenom Božovićem," kazao je Nešić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE