• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari: Konačno, vize!

Političari BiH pozdravili su odluku Evropskog parlamenta o ukidanju viza BiH u januaru sledeće godine.

 Političari: Konačno, vize! Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vizna liberalizacija za BiH nije ranije podržana na zahtjev nevladinih organizacija, da bi se izazvalo nezadovoljstvo građana u izbornom procesu, što je ponižavajući odnos prema BiH.

"U februaru ove godine grupa nevladinih organizacija zatražila da Evropa ne dozvoli viznu liberalizaciju, što je išlo na štetu građana BiH, odnosno RS, a da se niko kritički na to nije osvrtao. Očigledno da su evropske strukture postupile u skladu sa tim zahtjevima, želeći da izazovu nezadovoljstvo građana u samom izbornom procesu i sada nastavljaju  manipulaciju  tog procesa", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je najavio da će tokom  susreta sa evropskim komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom razgovarati o ovoj temi.
"Takav ponižavajući odnos za BiH je degutantan, čak i za mene koji je nešto posebno ne doživljavam",  kaže   Dodik.  Prema njegovim riječima,  ako neko želi da ojača  vjeru u BiH, onda se ne može tako ponašati.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /Nebojša Radmanović pozdravio je odluku Evropskog parlament da podrži  ukidanje viznog režima BiH, navodeći da se pokazalo da je moguće izvršiti takvu vrstu reforme bez prenosa nadležnosti.

Radmanović je podsjetio  da konačnu odluku, ipak,  donosi Savjet EU.

"U Savjetu EU  se dogovaraju, svaka zemlja iznosi stav svoje zemlje i to može biti blokirano samo  jednim glasom. Nadam se da se to neće desiti, jer bi tada Evropljani pokazali da ne žele BiH, a možda i veći dio jugoistočne Evrope,  odnosno zapadnog Balkana u EU i  mislim da to nije strateški dobro", rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da je svima poznato da je BiH ispunila 174 uslova za viznu liberalizaciju, što je više nego što su imale sve zemlje u okruženju,  zahvaljujući "sadašnjoj ekipi u Savjetu ministara i u parlamentu BiH". Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj izrazio je zadovoljstvo ishodnom glasanja Evropskog parlamenta u kojem su poslanici izglasali da se BiH i Albaniji odobri bezvizni režim.

Alkalaj je podsjetio da je u protekla dva dana imao diplomatske aktivnosti u Briselu sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju u radu Evropskog parlametna i da je od svih dobio podršku za viznu liberalizaciju BiH.
 "Imao sam sto odstotno uvjeravanje da neće biti problema. Međutim, to nije sada zadnji korak, slijedi Savjet EU koji bi trebalo da zasjeda 8. ili 9. novembra", rekao je ministar inostranih poslova BiH.

 On je napomenuo da postoje određeni stavovi zemalja poput Francuske i drugih koji ne podržavaju viznu liberalizaciju i koje bi mogle staviti određen primjedbe ili produžiti rok ili nešto slično.

Socijalistička partija pozdravila je danas odluku Evropskog parlamenta koji je većinom glasova podržao ukidanje viza građanima BiH prilikom putovanja u zemlje EU obuhvaćene šengenskim dogovorom.
"Želimo vjerovati da će ovu odluku podržati i Savjet Evrope čime bi i zvanično bile otklonjene prepreke za nesmetano putovanje građana BiH u zemlje Šengena" - navodi se u saopštenju Socijalističke partije.

Ova stranka ocjenjuje da je ovakva odluka Evropskog parlamenta ujedno i svojevrsno priznanje da je prethodna vlast radila mnogo da bi se ispunilo svih 175 uslova iz mape puta, ali je i obaveza za budući saziv Savjeta ministara da i dalje radi na ispunjavanju uslova koji bi BiH približili EU.
 Iz Socijalističke partije najavljuju da će i dalje podržavati sve aktivnosti na poboljšanju ukupnog ambijenta kako bi građani BiH dostigli ekonomski standard za nesmetano putovanje u zemlje EU.

Predstavnici SDS-a i PDP-a pozdravljaju odluku Evropskog parlamenta o ukidanju viznog režima za građane BiH prilikom putovanja u EU.

Ipak,  smatraju da je takva odluka trebala biti donesena  i ranije.  Komentarišući ovu  odluku Evropskog parlamenta, lider SDS-a Mladen Bosić rekao je Srni da mu je drago što je Evropski parlament donio takvu odluku, ali napominje da ovaj posao još  nije završen, jer ovu odluku treba da potvrdi još Savjet EU.
"Evidentno je da je BiH preko viznog režima bila u dodatnoj svojevrsnoj izolaciji, a građani BiH i čitavog regiona nisu zaslužili takav tretman", istakao je Bosić.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra očekivanom odluku Evropskog parlamenta o ukidanju viznog režima za građane BiH, ističući da ona neće imati velikog značaja za obične građane u BiH, jer oni teško žive i pitanje je koliko će imati mogućnosti da putuju.

"Pomenuta odluka Evropskog parlamenta više ima psihološki motiv, nego neki drugi značaj za obične građane u BiH", zaključio je Borenović.

Evropski parlament danas je sa velikom većinom glasova dao podršku ukidanju viznog režima putovanja u zemlje Evropske unije obuhvaćene šengenskim dogovorom za građane BiH i Albanije, javio je dopisnik Srne. Podršku ukidanju viza dalo je 538 evroposlanika, dok je protiv bilo 47. (Srna/MONDO)                                              



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE