• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "prisluškivanje": Dodik kaže da se zezao, pljušte prijave opozicije

Autor mondo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije iznio ozbiljne tvrdnje o prisluškivanju već je "izveo performans i zezao se."

 Dodik o prisluškivanju performans zezanje Izvor: Srna

Nekoliko političara opozicije podnijelo je ili je najavilo podnošenje krivičnih prijava protiv srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, jer je u Skupštini Repulike Srpske rekao da prisluškuje opozicione poslanike.

Dodik je danas rekao da te tvrdnje nisu bile ozbiljne.

"Naravno da je to bio dio odnosa u samoj Skupštini. I onaj ko (nekoga) prisluškuje to ne oglašava i ne saopštava javno. To je ono što bi oni u opoziciji nazvali performans, ili što bi se u običnom narodu nazvalo zezanje", objasnio je Dodik svoju interpretaciju izgovorenih riječi.

Možda će vas zanimati

Ranije danas u Skupštini, ministar inostranih poslova, Dragan Lukač, rekao je da niko ne prisluškuje poslanike opozicije i da je to što je Milorad Dodik rekao juče tek ''politička igra i politička loptica koju je Dodik bacio opozicionim poslanicima."

"Možemo preslušati snimak pa ćemo vidjeti da je Dodik vodio političku igru sa poslanicima. On njima tako s vremena na vrijeme baci političku lopticu pa oni to prepričavaju par dana. Nikog ko nije kriminalac, terorista ne prisluškujemo, a pogotovo ne narodne poslanike", istakao je Lukač.

Nakon negodovanja i burnih reakcija opozicionara, Dodik je, obraćajući se poslanicima SDS-a Nebojši Vukanoviću i PDP-a Drašku Stanivukoviću, upitao: "Je li tačno ono da ti duguje pare..."

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Dodika, zbog krivičnog djela „Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje“, koje je Dodik priznao tokom obraćanja poslanicima na sjednici NSRS.

Ovo krivično djelo propisano je članom 147a. Krivičnog zakona BiH, a za koje je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina.

"Dodik je priznao da je vršio i da u kontinuitetu vrši krivično djelo neovlašćenog prisluškivanja trećih lica, u ovom slučaju članova opozicionih stranaka," kaže Borenović, saopštio je PDP.

On kaže da je ovo presedan po kojem bi u normalnoj zemlji već reagovali organi unutrašnjih poslova po nalogu Tužilaštva i da bi Dodik još sinoć bio priveden i saslušan:

"Radi se o članu Predsjedništva koji je priznao krivično djelo i to, ni manje, ni više pred govornicom najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj. Budući da nadležni organi nisu reagovali, naša je obaveza da podnesemo krivičnu prijavu. Ovo nije samo priznanje krivičnog djela, nego su dovedeni u pitanje i osnovni ustavni principi na kojima je zasnovano funkcionisanje ovog društva," kaže Borenović.

Ppredsjednik SDS, Mirko Šarović i poslanik PDP u NSRS, Draško Stanivuković, takođe su najavili krivične prijave protiv Lukača i Dodika zbog prisluškivanja, a prijavio je podnio poslanik SDS-a, Milan Tubin.

Krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Dodika podnio je i "Transparency International" u Bosni i Hercegovini (TI BiH) , kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Šta je rekao Dodik?

Dodik je juče sa skupštinske govornice obraćajući se poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću, kazao kako neće biti zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke, jer ga SDS ne podržava, a da je on "to slušao".

Nakon negodovanja i burnih reakcija opozicionara, Dodik je, obraćajući se poslanicima SDS-a Nebojši Vukanoviću i PDP-a Drašku Stanivukoviću, upitao: "Je li tačno ono da ti duguje pare..."

"Lukače (ministar unutrašnjih poslova RS op.a.), je li tačno ono što ti mene dostavljaš, je li tačno", kazao je Dodik, a nakon reakcija opozicije, dodao je: "Nema vlasti koja ne sluša opoziciju", kazao je Dodik i dodao "tačno znamo šta radite i srušićemo vas".

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Sve je postalo zezanje. Zezaju oni, svi odreda, najvise ovaj narod. Zeznuta neka drzava i vlast.

Darko

Vjerovatno i prisluskuju ta bagra je spremna na sve

MONDO REPORTAŽE