• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbornici opozicije napustili sjednicu Skupštine Banjaluke

Autor SRNA

Usvajanjem dnevnog reda na kojem je Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta grada za prošlu godinu i prijedlog zaključka o prihvatanju nacrta rebalansa ovogodišnjeg gradskog budžeta, u Banjaluci je počela sjednica Skupštine grada.

 Odbornici opozicije napustili sjednicu Skupštine Banjaluke Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Odbornici opozicije su prije usvajanja dnevnog reda napustili skupštinsko zasjedanje u Banskom dvoru, jer, kako su naveli, nisu obezbijeđeni uslovi za ravnopravno raspravljanje.

Predstavnik Saveza za promjene Saša Lazić rekao je novinarima da odbornici nisu dobili dovoljno prostora za diskusiju.

Možda će vas zanimati

"U oviru dnevnog reda, koji je podijeljen u 13 tačaka u tri seta, dobili smo priliku da u ime kluba na svakom setu diskutujemo tri puta po deset minuta. Nije ravnopravno da nemamo mogućnost da svaki odbornik pojedinačno govori, kao ni replike", naveo je Lazić.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović rekao je da je budžet važna tema, te da je potrebno omogućiti ravnopravnu raspravu odbornicima.

Ukupna budžetska potrošnja u Nacrtu rebalansa za 2020. godinu planirana je u iznosu od 147,52 miliona KM i predstavlja smanjenje za 3,17 miliona KM ili za 2,1 odsto u odnosu na početni budžet.

U znatnoj mjeri je izmijenjen plan poreskih i neporeskih prihoda koji su smanjeni za 25,1 milion KM ili 20 odsto u odnosu na početni budžet.

Nacrtom rebalansa budžeta za 2020. godinu ukupan okvir budžetskih prihoda i primitaka za nefinansijsku imovinu smanjen je za 28,6 miliona KM ili za 20,8 odsto.

Opredjeljenje grada Banjaluka je da se ne zaustavljaju kapitalne investicije zbog čega je predložena i odluka o emisiji obveznica u iznosu od 12 miliona KM za njihovo finansiranje, koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada Banjaluka.

Da bi bio smanjen deficit u gradskoj kasi koji je nastao zbog smanjenih prihoda u budžetu grada usljed epidemije virusa korona, grad Banjaluka planira da podigne kredit od 2,9 miliona KM, i odluka o ovom zaduženju naći će se danas pred odbornicima na vanrednom zasjedanju gradske Skupštine.

U odluci je objašnjeno da Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama predviđa mogućnost kratkoročnog zaduživanja jedinica lokalne samouprave i da redovni prihodi grada u 2019. godini iznose 124,8 miliona KM.

"Potencijalna obaveza po kreditnom zaduženju predloženom ovom odlukom, zajedno sa pripadajućom kamatom, iznosi 2,9 miliona KM ili 2,38 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2019. godini. U skladu sa navedenim, ukupno kratkoročno zaduženje grada, uključujući tekuće i potencijalna zaduženja, na dan 30. april iznosi 6,2 miliona KM, odnosno 4,99 odsto ostvarenih redovnih prihoda iz 2019. godine, što je manje od propisanih maksimalnih pet odsto, a koje popisuje Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske", precizirano je u odluci.

Osim devet akata koji se odnose na gradske finansije, pred odbornicima će se naći i četiri redovna akta, a jedan se odnosi na Odluku o Fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, kojom će biti regulisano održavanje novoizgrađenih stanova za socijalne kategorije. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE