• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi politički pokreti još razmišljaju: Koga podržati za gradonačelnika?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Politički pokret ''Banjaluka zove'' najvjerovatnije će podržati kandidata opozicije u Banjaluci dok su u ''Pokretu pravde'', kako kažu, razočarani činjenicom što nije bilo dogovora sa opozicijom i konačno odluku još nisu donijeli.

 Pokret pravde pokret Banjaluka zove izbori u Banjaluci Draško Stanivuković Igor Radojičić Izvor: Grad Banjaluka

U najvećem gradu Republike Srpske za sada su poznata dva kandidata za gradonačelnika: Igor Radojičić, aktuelni gradonačelnik koji je oko sebe okupio koaliciju od devet stranaka i narodni poslanik Draško Stanivuković, za sada kandidat Partije demokratskog progresa.

Na lokalnim izborima u BiH, čiji tačan datum održavanja je još neizvjestan, u Banjaluci će se prvi put biračima predstaviti novi politički pokreti ''Pokret pravde'' i ''Banjaluka zove.''

Možda će vas zanimati

Neformalna grupa građana okupljena pod imenom "Pravda za Davida", nakon nestanka i nerazjašnjene smrti mladića Davida Dragičevića, od decembra prošle godine djeluje kao politička organizacija "Pokret pravde." Pokret je 1. jula predao prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) za učešće na lokalnim izborima.

Ovaj pokret, tj. sve ono što mu je prethodilo, ima komplikovanu istoriju odnosa sa poslanicima i političarima opozicionih stranaka u Republici Srpskoj. Jedan od njih je i pomenuti Stanivuković, čija ''veza'' sa ''Pravdom za Davida'' se kretala od međusobne podrške do optužbi za ''izdaju, podmetanja'' i slično.

Predsjednik ''Pokreta pravde'', Ozren Perduv, kaže da su u CIK predali i prijavu liste za izbore, ali da su ostavili otvorenu opciju da mogu imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, jer, kako tvrdi, nikakvog razgovora sa PDP, Stanivukovićem, ili bilo kim iz opozicije, nije bilo.

"Mi smo predali prijavu i za jedno i za drugo, čisto da tehnički imamo mogućnost da imamo i kandidata za gradonačelnika. A što se tiče eventualne podrške nekome od kandidata, o tome ćemo tek odlučiti,'' rekao je Perduv za Mondo.

Perduv objašnjava da ih niko iz opozicije nije kontaktirao zbog eventualnog dogovora i ne krije da je razočaran njihovim ponašanjem.

''Opozicija (PDP) koja konstantno govori o dogovoru saopšti ime svog kandidata i onda traže da ga podržite - to nije dogovor. Očekivali smo da sjednemo svi za isti sto i da popričamo koji bi bio najbolji prijedlog. Razočarani smo činjenicom što se to nije dogodilo," navodi Perduv.

Rok za odluku je 17. avgust kada se CIK-u moraju dostaviti imena kandidata, a u ''Pokretu pravde'' se nadaju da će prije tog datuma doći do bilo kakvog razgovora. "Za sada," zaključuje Perduv, ''sa njihove strane nema nikakve inicijative.''

Banjaluka zove: Očekujemo dogovor sa Stanivukovićem

Pokret ''Banjaluka zove'' predstavio se javnosti krajem januara ove godine. U Predsjedništvu pokreta su, između ostalih, opozicioni odbornici u Skupštini Grada Banjaluka, Saša Lazić i Mirna Savić Banjac, nekadašnji članovi NDP-a Dragana Čavića, čije su redove napustili nakon što se cijeli NDP priklonio vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj.

Iz pokreta ''Banjaluka zove'' na pitanje ''koga će podržati'', poslali su odgovor u kojem se naglašava stav da je njihov cilj promjena sistema i postavljanje novih okvira za političko djelovanje, a da je to nemoguće, kako navode, bez promjene vlasti.

"Aktuelni gradonačelnik, po našem mišljenju, nema prolaznu ocjenu i mi ćemo podržati jednog zajedničkog kandidata opozicije. Draško Stanivuković se predstavio kao kandidat PDP. Očekujemo konačni dogovor u narednih 10 dana," kažu u ovom političkom pokretu.

Podsjećamo, krajem juna, predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka i gradonačelnik, Igor Radojičić, potpisao je koalicioni sporazum sa predsjednicima gradskih odbora devet političkih partija o međusobnoj saradnji na predstojećim lokalnim izborima. Radojičića će u trci za novi mandat podržati DEMOS, NDP, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, SPS, Partija ujedinjenih penzionera, Poligraf i Prva Srpske demokratska stranka.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Banjaluku grade tajkuni

Sanja

Podrzavam Radojicoca, covijek gradi Banja Luku. Samo naprijed.

MONDO REPORTAŽE