• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diskriminacija u svim dijelovima BiH

Diskriminacija tri konstitutivna naroda, a koji su manjina u pojedinim dijelovima BiH, zabilježena je skoro u svim krajevima države.

 Diskriminacija u svim dijelovima BiH Izvor: MONDO

Ovo je navedeno u izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu.

U juče objavljenom dokumentu, koji Stejt department redovno podnosi Kongresu SAD, navodi se da napadi i diskriminacija zasnovani na vjerskoj pripadnosti na Balkanu i dalje postoje, te da je nekada teško razdvojiti šta je njihov motiv.

I dalje je veliki broj incidenata čija su meta bili vjerski simboli, sveštenici ili svojina vjerskih zajednica, navodi se u tekstu i dodaje da su neki lokalni vjerski i politički lideri svojim javnim izjavama doprinijeli netoleranciji - prenose "Nezavisne novine".

"Diskriminacija ostaje ozbiljan problem, posebno prema nesrbima u RS, nehrvatima u zapadnoj Hercegovini i nebošnjacima u centralnoj Bosni. Sarajevo je djelimično zadržalo tradicionalnu ulogu multietničkog grada, ali su i dalje prisustne primjedbe na diskriminaciju, izolaciju i marginalizaciju nemuslimana", ocijenio je Stejt department.

Izvršni sekretar Međureligijskog vijeća u BiH Emir Kovačević navodi da su u BiH "prisutni elementi vjerske diskriminacije" i ocjenjuje da su motivi napada na vjerske objekte najčešće koristoljublje ili njihovo skrnavljenje.

"Ima slučajeva napada na vjerski objekat samo da bi bio oskrnavljen. Smatramo da kompletno društvo treba da ulaže veće napore u zaštiti vjerskih objekata", naglasio je Kovačević.

Sociolog Ivan Šijaković smatra da su učestali napadi na vjerske objekte u BiH, ali i u drugim zemljama. "To je zbog toga što su vjere postale sve agresivnije u svom nastupu, odnosno, u svojoj borbi za duše vjernika", kazao je Šijaković i dodao da je vjera nekim ljudima u BiH postala dio identiteta.

Predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović smatra da je nacionalna i vjerska netrpeljivost u BiH, u najvećoj mjeri, plod političkih elita.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE