• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik u Briselu: Iskazano opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Briselu da su predstavnici evropskih institucija iskazali jasno opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH.

 Dodik u Briselu: Iskazano opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Dodik je, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Rendželom i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, rekao novinarima da EU ima niz očekivanja i "domaćih zadataka" za BiH.

"Ima mnogo teških stvari, neke su već urađene, a neke idu za tim i da se mijenja Ustav, što će biti jako teško i nemoguće, kao i dio eventualnog prenosa nadležnosti na zajedničk nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali 20 godina pa se nije desilo, pa neće ni sada", istakao je Dodik.

Možda će vas zanimati

On je naveo da u Briselu sada ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju, koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima, prenosi RTRS.

"Ono što mi treba da uradimo jeste da obezbijedimo prolaz određenim inicijativama kao što je `mini-Šengen` i paket investicija od devet milijardi namijenjen zapadnom Balkanu", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naveo da je na današnjim sastancima razgovarano i o migranstkoj krizi BiH, te da su članovi Predsjedništva prenijeli evropskim zvaničnicima da migranti predstavljaju ne samo socijalni, već i bezbjednosni problem.

"Evropska komisija pokreće novi dijalog o pitanju evropskih migracija i rečeno je da će obuhvatiti i to pitanje vezano za zapadni Balkan. Sva pitanja koja se posmatraju prema zemljama zapadnog Balkana, posmatraju se kao jedan čitav region sa specifičnosti zemalja koje se tamo nalaze" - rekao je Dodik.

Kada je riječ o pravosuđu, Dodik je rekao da je sve što se tiče pravosuđa u BiH loše, ali da su to inicijative koje su došle od ranijih predstavnika EU i visokih predstavnika koji su kreirali jedan sasvim pogrešan i loš pravni sistem pun korupcije i promašaja.

"Oni nemaju pravo da krive bilo koga u BiH zato što su oni to uradili. Visoki predstavnik je nametnuo zakone a EU je, zajedno sa SAD, to podržavala", rekao je Dodik.

On je istakao da bi bilo dobro da se otvori dijalog o pravosudnom sistemu BiH i da se definiše kako rješiti pitanje pravosuđa na nivou BiH.

Dodik kaže da je u razgovoru sa zvaničnicima u Briselu spomenuta činjenica da su pravosuđe u BiH kreirali stranci i da oni snose najveći krivicu za neuspjehe u toj oblasti.

"Ako postoji spremnost u BiH da kreiramo sistem koji odgovra BiH usaglašen sa evropskim standardima, imamo šanse", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje ko snosi krivicu za ocjene iz izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, Dodik je rekao da su malo krivi i predstavnici Evropske komisije jer unose idealizam koji je nemoguće ostvariti.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE