• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave i dalje prijete

Iako se vodostaj rijeka Drine, Ćehotine i Bistrice znatno smanjio, stanje u poplavljenoj Foči i prigradskim naseljima je vrlo teško.

 Poplave i dalje prijete Izvor: MONDO

Građani iz poplavljenih domova, garaža i podruma izvlače uništene stvari, a ulice se čiste od mulja. Iako je bilo najavljeno, članovi Opštinske komisije još nisu izašli na teren radi snimanja šteta koje je izazvala poplava.

"U Miljevini četvrti dan nema struje, jer je trafo stanica u vodi, a zbog zamućenosti izvorišta, voda iz vodovoda je neupotrebljiva. Iseljenim porodicama jutros su podijeljeni paketi hrane iz robnih rezervi", potvrdio je Srni komandir Štaba Civilne zaštite Čedo Zelović.

Radnici Elektrodistribucije juče i tokom noći nisu uspjeli uključiti struju u zgradama koje su bile poplavljene u Donjem Polju u Foči, naselju na desnoj obali Drine, jer je, voda teško oštetila glavnu trafo stanicu, te se u toku dana očekuje instalisanje nove.

Iz Hidroelektrane "Piva" u Crnoj Gori, jutros je preko preliva brane prema Foči, ispušteno 439 kubnih metara vode u sekundi, što je u odnosu na jučerašnji dan smanjenje za 50 odsto.

Međutim, zabrinutost Fočaka ne prestaje, jer kiša i dalje pada.

Prigradsko bijeljinsko naselje Dijelovi je potpuno pod vodom, odsječeno od svih prilaza gradu, a mještanima će, kako je najavljeno iz Opštinskog štaba Civilne zaštite, tokom dana biti dopremljena hrana i voda, javlja dopisnik Srne.

Djeca i žene su većinom evakuisani. Stanovništvo je ranije uspjelo da izvuče dio stoke i da materijalna dobra podigne na više spratove.

U naselju nema struje, telefoni ne rade, a mještani nisu u mogućnosti da kontaktiraju službu Civilne zaštite za pomoć.

Voda koja dolazi od Pavlovića puta i sa druge strane iz Popova te preko njiva i Novog naselja Dijelovi razliježe se velikom brzinom, a potupno je poplavljen i put Bijeljina-Novo Selo.

Kritično je u Dvorovima, Dazdarevu, Brocu, Balatunu, Međašima i svim naseljima prema selu Rača.

Nivo Save je sa 700 centimetara porastao već na 783 što dodatno usložnjava situaciju na terenu, posebno na potezu od Dvorova prema Rači, u svim selima koja su naslonjena na rijeku Drinu, ali i Savu.

Sve raspoložive ekipe civilne zaštite, vojska, pripadnici granične policije, a posebno ronioci daju maksimum od seba kako bi pomogli stanovništvu.

Iz Civilne zaštite Bijeljina poručuju da će prioritetno pomagati stanovništvu koje se javi na jedan od telefonskih brojeva - 055/204-727 ili 122, 121.

Poplave ovakvih razmjera nezapamćene su u Semberiji u poljednih stotinu i više godina.

Vremenske prilike u Nevesinju su se tokom noći stabilizovale, ali je situacija na poplavljenim područjima u ovoj hercegovačkoj opštini i dalje teška.

Kako je Srni potvrđeno u Opštinskom štabu Civilne zaštite, u proteklih sedam dana poplavljeno je 37 kuća i 139 ekonomskih objekata u selima Budisavlje i Biograd.

Regionalni put Nevesinje - Berkovići i dalje je neprohodan zbog izlijevanja rijeke Zalomke, a nivo vode na kolovozu jutros je iznosio 80 centimetara.

Opštinski štab Civilne zaštite obezbijedio je određeni broj šatora i agregate u sela u kojima nema električne energije.

Poplavljena područja na području opštine Nevesinje danas bi trebalo da posjeti ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Radivoje Bratić.

Na području Popova Polja nivo vode je tokom noći porastao za oko pola metra, pa je u toku iseljavanje još nekoliko stambenih objekata, dok je u pojedinim poplavljenim područjima u Hercegovini nivo vode u padu, potvrđeno je Srni u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

Na području opštine Bileća, odakle je iz naselja Jezerine i Plužine iseljeno dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata, nivo podzemnih voda ne raste, pa od juče nije bilo novih iseljavanja.

U petnaestak sela nevesinjske opštine poplavljeno je 40 kuća i oko 150 štala i drugih objekata, a stanovništvo i stoka evakuisani su na bezbjednija mjesta.

Nivo vode na području Petropavlovog manastira kod Trebinja je u blagom opadanju, dok je bez putne komunikacije desetak sela u Popovom i Petrovom polju.

Na području Ljubomira nabujale podzemne i bujične vode poplavile su selo Podosoje, gdje je od juče iseljeno šest kuća, a stanovništvo je evakuisano čamcima, jer je samo na taj način moguć prilaz kućama.

Pripadnici Civilne zaštite su stanovništvu u selima koja su ugrožena ili odsječena poplavama čamcima dostavljali hranu i druge neophodne namirnice. Protok vode kroz Trebinje je nepromijenjen i iznosi 380 metara kubnih u sekundi.


Na području Zvornika rijeka Drina od jutros se povlači, ali i dalje ugrožava plavna područja nizvodno od Karakaja do Šepka, potvrđeno je u zvorničkoj Civilnoj zaštiti.

Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosi 2.660 metara kubnih u sekundi i predstavlja opasnost sve dok se protok ne smanji na oko 2.000 metara kubnih u sekundi.

Rukovodilac opštinske Civilne zaštite Stevo Ivanović rekao je Srni da je protok vode smanjen i na hidroelektranama Višegrad i Bajina Bašta, sa daljom tendencijom opadanja.

Ivanović je ocijenio da će se, zahvaljujući opadanju protoka na hidroelektranama, Drina do večeras povući sa plavnih područja.

On je rekao da je uspostavljen i saobraćaj na magistralnom putu Zvornik - Bijeljina, jer je bio prekinut plavljenjem dijela ovog puta kod Tršića, dok se normalizovao i saobraćaj na graničnom prelazu Karakaj prema Srbiji.

Podsjetivši da je bilo poplavljeno oko 150 kuća u Karakaju, Tršiću i Šepku i isto toliko stambenih objekata do kojih je voda došla do dvorišta, ali nije ušla u podrume kuća, Ivanović je rekao da Civilna zaštita i dalje pomaže ugroženim naseljima u hrani i vodi.

"Hrana, voda i higijenski paketi distribuiraju se u najugroženija naselja i kanališu se putem članova Kriznog štaba do određenih domaćinstava kako ne bi dolazilo do zloupotreba", rekao je Ivanović i dodao da se iz podrumskih prostorija gradskih stambenih zgrada ispumpavaju podzemne vode kako bi se oslobodile podstanice i uspostavilo centralno grijanje.

Krizni štab opštinske Civilne zaštite prati vodostaj Drine i njenih pritoka, kao i vremenske prilike, i u skladu s tim preduzima potrebne mjere na terenu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE