Kako se pravilno odmrzava frižider? Evo savjeta!

Odmrzavanje leda u frižideru mnogima zadaje muke, naročito kada se led nakuplja brže nego što bi trebalo.
Ljudi pritom često prave iste greške - grebu led nožem, drže vrata otvorena predugo ili zaboravljaju da frižider redovno čiste. Osim toga, pretrpavanje frižidera dodatno smanjuje protok vazduha i utiče na efikasnost hlađenja.
Majstor Vlatko (75), koji se više od 40 godina bavio popravkama rashladnih uređaja, objasnio je kako pravilno odmrznuti led, ukloniti neprijatne mirise iz frižidera i koliko on sme da se puni.
"Kada se u dijelu za zamrzvanje skupi previše leda, uzmite fen i otopite led ako ne dozvoljava da se otvore vratanca", objašnjava majstor. "Nikako nemojte koristiti oštre predmete.
Frižider treba isključiti iz struje, staviti posudu s toplom vodom unutra da se led dubinski otopi. Zatim pažljivo odvojiti led plastičnom špahtlom i pokupiti ga. Sve obrisati, dobro osušiti i tek tada ponovo uključiti frižider.
Ništa ne treba raditi na silu, jer kod starijih modela postoji tanka aluminijumska folija koja se lako probuši. Kada se to desi, uđe vazduh i pjena počinje da upija vlagu, što kasnije dovodi do curenja", objašnjava majstor Vlatko.
Kako ukloniti neprijatan miris u frižideru
"Možete staviti parče hljeba natopljeno u mleku – ono će povući neprijatan miris. Za čišćenje preporučujem krpicu sa malo sirćeta. Time prebrišite unutrašnjost, ali obavezno isperite čistom vodom kako ne bi ostala kiselina jer može izazvati koroziju. Voda je uvijek najsigurnija opcija", savjetuje on.
Koliko namirnica smijemo da stavimo u frižider
Ljudi često natrpaju frižider nakon kupovine, ali to može izazvati probleme.
"Uvijek ostavite malo prostora da bi hladan vazduh mogao da kruži. Ako se sve zaguši, hlađenje slabi. Vidio sam kako u ugostiteljstvu pune frižidere bocama do vrha i tako potpuno blokiraju cirkulaciju", kaže majstor.
Ljudi kod kuće redaju maslac i margarin jedan na drugi. Uvijek ostavite bar centimetar-dva prostora. Preporučujem da frižider bude pun najviše do 80 odsto kapaciteta kako bi vazduh mogao neometano da cirkuliše, jer hladan vazduh ide dole, topao gore", poručuje majstor Vlatko.
Net.hr / Lepa&Srećna