Trikovi za makarone iz rerne: Dobro ih zapamtite, sos će biti bogat a sir će se "razvlačiti"! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjeti

Trikovi za makarone iz rerne: Dobro ih zapamtite, sos će biti bogat a sir će se "razvlačiti"!

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Tajna je u jednom neočekivanom sastojku i jednom broju koji pravi veliku razliku!

Izvor: Printscreen / Youtube / The Cooking Foodie

Ako volite makarone sa sirom, znajte da postoje trikovi profesionalnih kuvara koji ovo jelo podižu na mnogo viši nivo!

Makaroni su ukusni, brzo se skuvaju, pomiješate ih sa sosom i zapečete u rerni da dobiju koricu, ali morate pripaziti da ne napravite najčešće greške zbog kojih se sir neće istopiti, ili će se sos "razdvojiti", odnosno masnoća će isplivati na površinu i dobićete masno jelo.

Pravi makaroni sa sirom počinju pripremom bešamela, sosa od maslaca, brašna i mlijeka. Često ljudi preskoče ovaj korak, a veoma je važan, skrob u brašnu će spriječiti da masnoća ispliva na površinu. Dakle, najprije napravite bešamel - zagrijte dvije kašike maslaca, dodajte dvije kašike brašna, miješajte dva minuta na srednjoj vatri i potom dodajte oko 300 mililitara mlijeka. Miješajte i kada se sos ujednači, dodajte rendani sir.

Profesionalni kuvari kažu da je izbor sira sljedeća greška koju svi prave! Ako vas mrzi da rendate dugo, uzećete mlađi sir, gaudu, ementaler ili slično, i brzo ćete biti gotovi ali mlađi, samim time i svjetliji sirevi, nemaju mnogo ukusa.

Kuvari zato uvijek stavljaju i stariji, tamniji sir, on se teže renda ali daje mnogo ukusa.

Mlađi sir će se potpuno istopiti, ali stariji kao što su čedar, parmezan, kozji ili slični, postaće "rastegljivi" ali se neće istopiti.

Zato kuvari koriste "magičnu" formulu - odnos mladog i starog sira trebalo bi da bude tačno 2:1. Dvije trećine mekšeg sira omogućiće gust, baršunast sos dok će trećina starijeg sira dati pun ukus.

Za kraj, kuvari predlažu dva tajna sastojka - crni biber odlično ističe ukus sira, a dok spremate bešamel, dodajte mu kašičicu senfa, dobićete pikantniji sos jačeg ukusa.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA