Tajna je u jednom neočekivanom sastojku i jednom broju koji pravi veliku razliku!
Ako volite makarone sa sirom, znajte da postoje trikovi profesionalnih kuvara koji ovo jelo podižu na mnogo viši nivo!
Makaroni su ukusni, brzo se skuvaju, pomiješate ih sa sosom i zapečete u rerni da dobiju koricu, ali morate pripaziti da ne napravite najčešće greške zbog kojih se sir neće istopiti, ili će se sos "razdvojiti", odnosno masnoća će isplivati na površinu i dobićete masno jelo.
Pravi makaroni sa sirom počinju pripremom bešamela, sosa od maslaca, brašna i mlijeka. Često ljudi preskoče ovaj korak, a veoma je važan, skrob u brašnu će spriječiti da masnoća ispliva na površinu. Dakle, najprije napravite bešamel - zagrijte dvije kašike maslaca, dodajte dvije kašike brašna, miješajte dva minuta na srednjoj vatri i potom dodajte oko 300 mililitara mlijeka. Miješajte i kada se sos ujednači, dodajte rendani sir.
Profesionalni kuvari kažu da je izbor sira sljedeća greška koju svi prave! Ako vas mrzi da rendate dugo, uzećete mlađi sir, gaudu, ementaler ili slično, i brzo ćete biti gotovi ali mlađi, samim time i svjetliji sirevi, nemaju mnogo ukusa.
Kuvari zato uvijek stavljaju i stariji, tamniji sir, on se teže renda ali daje mnogo ukusa.
Mlađi sir će se potpuno istopiti, ali stariji kao što su čedar, parmezan, kozji ili slični, postaće "rastegljivi" ali se neće istopiti.
Zato kuvari koriste "magičnu" formulu - odnos mladog i starog sira trebalo bi da bude tačno 2:1. Dvije trećine mekšeg sira omogućiće gust, baršunast sos dok će trećina starijeg sira dati pun ukus.
Za kraj, kuvari predlažu dva tajna sastojka - crni biber odlično ističe ukus sira, a dok spremate bešamel, dodajte mu kašičicu senfa, dobićete pikantniji sos jačeg ukusa.