Nov način da spremite piletinu!
Domaća pileća salama definitivno je nešto što morate da probate – možete da je jedete za doručak ili da je samo kratko propržite sa paradajz pireom i imate ručak ili večeru!
Sastojci:
500 grama pilećeg bijelog mesa
Dva jaja
Kašičica soli
Pola kašičice bibera
Jedna manja cvekla (svježa)
Tri čena bijelog luka
200 mililitara mlijeka
100 grama čedar sira
30 grama kukuruznog skroba
Pola kašičice sode bikarbone
Za sos:
Četiri kašike maslinovog ulja
Kašika paradajz pirea
200 mililitara vode
Prstohvat bibera
Prstohvat mljevene paprike
Priprema:
Piletinu najprije isjecite na kockice i ubacite u blender, pa dodajte jaja, so, biber i cveklu isjeckanu na kocke. Sve to izblendirajte, pa dodajte bijeli luk, opet izblendirajte. Ovoj smjesi dodajte mlijeko i još jednom uključite blender.
Smjesu prebacite u posudu, zatim dodajte sitno izrendan čedar sir, kukuruzni skrob i sve dobro izmješajte. Dodajte sodu bikarbonu, ponovo izmješajte, a zatim na sto stavite veći komad streč folije u dva sloja.
Smjesu stavite po sredini folije, pa je zavijte i zavežite sa strana, pa lagano izvaljajte da oblikujete salamu. Na foliji izbušite tri-četiri rupe čačkalicom, a zatim salamu uvijte u dva sloja aluminijumske folije. Stavite u veći tiganj, sipajte dva litra vode, poklopite i ostavite da se krčka na srednjoj vatri oko 20 minuta. Tada salamu okrenite i ostavite još oko 25 minuta.
Pažljivo je izvadite, ostavite da se prohladi, a zatim je možete držati u frižideru. Sijecite komade željene debljine i jedite ili možete da dodate sljedeći sos.
Pileću salamu isjecite na kockice, stavite ih u tiganj i odozgo prelijte četiri kašike maslinovog ulja. Propržite, pa kada dobiju zlatnu boju dodajte kašiku paradajz pirea, krčkajte još malo, dodajte začine pa nakon minut-dva skinite sa vatre i uživajte u ukusnom obroku.
(MONDO)