• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept za somun mekan kao duša

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Počinje muslimanski sveti mjesec ramazana, a nove ideje za iftar uvijek dobro dođu - kao i neizostavni somun. Možete ga napraviti sami u kućnoj radinosti.

 Kako se sprema i peče somun Izvor: Screenshot

Ovaj somun odlično ide uz svježi sir i vrhnje, mesne delicije, ali i sve druge slane namaze. Od njega možete napraviti i odličan sendvič ili ih zarolati kao punjene tortilje.

Od sastojaka vam je potrebno 900 grama brašna, 300 mililitara toplog mlijeka, 300 mililitara tople vode, 20 grama soli, 20 grama svježeg kvasca ili 10 grama suhog kvasca, maslinovo ulje i sjeckani peršun.

Pomiješajte brašno i so pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to naspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne. 

Nakon dizanja, tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste prethodno posuli brašnom. Razdijelite tijesto na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 centimetara. Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se somun ne "naduva" i dobije zlatnu boju. Na kraju, svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršun. Prijatno

Najbolje i najjednostavnije recepte za stotine ukusnih jela, kao i kulinarske savjete pronađite u našoj rubrici Mondo kuhinja.

(24sata/Mondo)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop