Lovačka salata za zimnicu je odlična kao prilog uz meso i vrlo začinjena.
Sastojci:
- 3 kg paradajza
- 4 kg žute, zelene i crvene paprike, izmiješano
- 1 kg šargarepe
- nekoliko ljutih paprika feferona
- 4 čena bijelog luka
- 300 ml ulja
- 400 ml sirćeta
- 1,5 kašika soli
- 200 g šećera
- 1 kesica bibera ili po ukusu
- 3 lovorova lista
- 1 konzervans
Recept za lovačku salatu:
Kako biste napravili lovačku salatu za zimnicu, prvo blanširajte i oljuštite paradajz, pa ga nasijecite na komadiće ili sameljite u mašini za meso. Papriku operite, očistite od sjemenki i nasijecite na kockice, pa oljuštite šargarepu i takođe nasijecite na kockice.
U veću šerpu ubacite sav paradajz, paprike, šargarepe, feferone i bijeli luk i kuvajte dok ne omekšaju. Kada omekšaju ubacite sve ostale sastojke osim konzervansa. Kuvajte oko 40 minuta i zatim dodajte konzervans. Dok je smjesa vruća, sipajte je u tegle i zatvorite ih. Umotajte ih u krpe i ostavite da se hlade.