Jednostavna i brza za pripremu, lijepog izgleda, pripremljena od malo namirnica, a što je najvažnije jako ukusna, to je ukratko jesenja supa za koju vam danas nudimo recept.
Skoro sam pročitao negdje na internetu post sa veoma smješnim komentarom vezanim za kulinarske TV emisije koji je glasio ovako: „Ono kada na TV receptima kažu sastojak koji svaka kuhinja treba da ima i izvade nešto tipa kopito od jednoroga“. Pročitavši ovo od srca sam se nasmijao. Kasnije, kada je moje oduševljenje komentarom splasnulo, uvidio sam da gledaoci, ili u ovom slučaju čitaoci, često imaju osjećaj da su pojedini sastojci iz recepata stvarno dio bajki. Ipak, to je daleko od istine.
Srž ovih šaljivih komentara leži u dva problema. Prvi je što živimo na području na kojem nam nisu dostupne mnogobrojne namirnice poput začina, nekih vrsta voća i povrća, ribe i sl. (prvenstveno mislim na čitaoce iz BiH). Drugi problem je što većina nas ne želi da proba nove ukuse i da eksperimentiše, jer „što je sigurno, sigurno je, bolje nego da potrošimo novac na nešto što nam se neće svidjeti“.
U posljednje vrijeme stvari ipak idu nabolje. Česta putovanja, internet, TV emisije i svakako neki recepti poput ovog koji ćete danas pročitati možda vas prijatno iznenade i otkriju da se isplati rizikovati jer novi ukusi čekaju da budu otkriveni.
Supa boje jeseni
Divno zvuči zar ne? Ova supa je dio naše jesenje balade, komponovane ukusima i bojama od kojih ćemo stvarati čaroliju. U pitanju je pire čorba, ali ipak ćemo je zvati „Supa boje jeseni“.
Potrebne namirnice za 1 osobu :
- Bundeva (narandžasta) 200 gr
- Celer korijen 10 gr
- Peršun korijen 10 gr
- Mrkva 10 gr
- Jabuka 20 gr
- Maslac 10 gr
- Mlijeko 0,5 dl
- Vrhnje za kuhanje (po želji, može a i ne mora da se doda)
- Sjemenke od bundeve 5 gr
- So i biber (po ukusu)
Način pripreme :
Povrće oguliti, dobro oprati i isjeckati na kockice jednake veličine (2x2 cm). Isto uraditi i sa jabukom. Sve staviti u odgovarajući lonac i kuhati u začinjenoj vodi 15 minuta. Zatim procijediti supu dok ne ostane oko 1,5-2 dl tečnosti (supu sačuvati). Izmiksati povrće štapnim mikserom, dodati malo mlijeka i maslaca i dotjerati ukus sa malo soli i bibera.
Gustina pire čorbe se određuje dodavanjem supe ili mlijeka (za rjeđu čorbu dodati više supe ili mlijeka). Prilikom serviranja pire čorbu po želji ukrasiti vrhnjem za kuhanje (šaranjem čorbe po površini) i sjeckanim sjemenkama bundeve.
Savjet: za malo egzotike u ukusu u supu dodati svježe cijeđen sok od narandže (oko 0,5 dl) i dekorisati sa zestom (tanko sjeckanom ili izrendanom korom narandže).
Prijatno!
I ne čekajte proljeće, zaljubite se u jesen.
Čitamo se uskoro, da opet zakuhamo.
---
Naša čitateljka Marija isprobala je recept i javila nam utiske. Kaže da je supa - savršena, a pohvale ima i za našu malu kuhinju. Evo kako je njoj ispala supa jesenjih boja:
Izvor: mondo.ba