Mondo kuhinju otvaramo u velikom stilu! Kuvar Predrag Tošić vam otkriva kako da napravite Karađorđevu šniclu (i ostanete fit!)
Imao sam veliku dilemu koje jelo bih vam prvo predstavio. Čudesni koktel zalogaj, čarobno izdanje iz molekularne kuhinje sa namirnicama za koje nikada niste čuli, možda neki fascinantni raw food ili uvijek aktuelna tema dijetalne kuhinje koja eto magijom odnosi višak kilograma?
Možda bi magični dijetalni recept bila najbolja ideja, jer ta kuhinja ima puno pratilaca na internetu. Ipak, ovaj put ćemo to zaobići. Iskreno, ja sam kuvar, a ne osoba koja riječima stvara magiju. Ja to radim sa hranom.
U uvodnom tekstu od prošle sedmice ukratko sam vas upoznao sa samim nastankom kulinarstva, razvojem kroz istoriju, kao i novim trendovima koje bismo trebali pratiti (zaboga, pa zato i postoje trendovi, da ih slijepo pratimo). Znam, sada očekujete neko mudro, ludo, neobično izdanje jela koje će vas ostaviti bez daha, recimo nešto poput „Krakovi hobotnice na krevetu od srca zelene salate, sa dresingom od ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limete“ .
Zvuči dovoljno neobično?! Vjerujte mi, postoji, pravio sam i to, ali uz dužno poštovanje prema svjetskoj gastronomiji, molekularnoj kuhinji, prijesnoj, sporoj, brzoj, vege i organskoj kuhinji, te ostalim planetarno aktulenim food varijantama, mi se za početak okrećemo onome što najbolje znamo: domaćoj kuhinji.
Svjetske kuhinje – čekajte svoj red.
Krenimo u našu prvu kulinarsku avanturu! Karađorđeva šnicla!
Mnogi gurmani često je smatraju tradicionalnim srpskim jelom nastalim u doba Karađorđa. Ali njeno veličanstvo mnogo je mlađe. Tvorac čuvene Karađorđeve šnicle je Titov kuvar, profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović. Ovo jelo od mesa i kajmaka nastalo je 1956. godine u restoranu “Golf”, a ime je dobilo po dinastiji Karađorđević.
Naime, šnicla je nastala sasvim slučajno kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka. Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak i napravio fantastično jelo koje je ukrasio limunom u obliku ordena Karađorđeve zvijezde i dio prekrio Tartar sosom.
Karađorđeđva šnicla je kasnije zvanično predstavljena u Domu omladine u restoranu Sunce u kome se održavala izložba ugostiteljstva. Namjera kuvara je bila da jedno srpsko jelo uđe u leksikone kao svjetski poznato. Sve ostalo je dobro poznato, jelovnik bez Karađorđa danas je nezamisliv.
Kecelju oko struka i krenimo!
Izvor: mondo.baPotrebne namirnice (za jednu osobu):
- teleća šnicle od buta (ili svinjskog filea) - 180g
- kajmak - 80g
- brašno - 30g
- prezle - 50g
- 1 jaje
- ulje - 4dcl
(potrebno je da se šnicla prži u dubokoj masnoći, ulje se može korisiti nekoliko dana, za više šnicli)
- so po potrebi
Dekoracija : tartar sos, list peršuna, kolut limuna
Priprema :
Meso isjeći na šniclu, istucati je tanko i zatim na meso staviti kajmak oblikovan kao tanji valjak. Šniclu uviti u vidu trube, kao palačinku (prvo presaviti lijevi i desni kraj šnicle i uviti je u palačinku da prilikom termičke obrade kajmak ne iscuri). Ovako pripremljenu šniclu panirati (uvaljati) u brašno, jaja (izmućena i malo posoljena) i zatim u prezlu.
Poželjno je da se ponovi postupak sa jajima i prezlom, kako bi se dobio sloj koji neće dopustiti kajmaku da iscuri prilikom termičke obrade. Ovako pripremljenu šniclu pržiti u vreloj dubokoj masnoći (da potpuno uroni u masnoću, ili ako je uronjena do pola okretati ali postoji šansa da korica od prezle popuca što kvari vizuelni izgled) oko 5 - 7 minuta dok ne dobije rumenu boju.
Prilog uz ovu šniclu uzeti po želji, najčešće se poslužuje pomfrit, mada je kombinaciju kuhanog povrća u više boja takođe savršen pratilac (karfiol, brokula i mrkva, sve začinjeno sa malo otopljenog maslaca).
Prilikom serviranja uz Karađorđevu šniclu poslužiti limun i tartar sos.
Ne, nisam zaboravio na dekoraciju, ovaj put jako ukusnu.
Tartar sos :
- majoneza 100g
- kiseli krastavci 50g
- kapari 5g
- bijelo vino 10ml
- so, biber
Kisele krastavce i kapare izrendati ili sitno isjeckati (po želji dodati list peršuna i malo bijelog luka), sjediniti sa ostalim sastojcima i dobro izmješati.
Neću vam reći prijatno, uz ovo jelo znam da će biti. Reći ću - uživajte i uz svaki obrok poslužite malo čarobnog začina: ljubavi!
PS. Da zadovoljimo i onu mnogobrojnu populaciju koja traga za dijetalnom kombinacijom. Pripremite ovu šniclu ali pojedite samo jednu ili pola i eto magije, nećete se udebljati, možda ćete čak i malo smršati ako prošetate poslije obroka.
Čitamo se uskoro, da opet zakuhamo!