Probajte tradicionalni kineski slatkiš i otkrijte novi ukus.
U Srbiji se mnogo češće jedu slani kineski specijaliteti, ali evo prilike da probate i njihov tradicionalni slatkiš - knedle sa crnim susamom.
Sastojci:
Za punjenje
Šoljica (ili oko 150 grama) crnog susama
Četvrtina šolje (oko 30 grama) šećera u prahu
Kašika i po istopljenog putera
Za testo
Dve šolje brašna (oko 250 grama)
Šolja tople vode (240 mililitara)
Za kuvanje
Ključala voda
Dve kašike šećera
Priprema:
U posudu srednje veličine stavite crni susam, šećer u prahu i rastopljeni puter. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim kašičicom vadite po komad testa i od njih pravite kuglice.
U međuvremenu, zamesite testo tako što ćete u posudu srednje veličine staviti brašno i postepeno dodavati vodu, dok se testo ne sjedini i ne prestane da se lepi.
Na sto stavite malo brašna i zamesite testo u loptu, pa je podelite na dva dela. Najpre jedan, a zatim i drugi deo podelite na po osam jednakih kuglica.
Zatim, svaki od tih, ukupno 16, delova, stavite na dlan, izravnjajte ga palcem, pa u centar stavite kuglicu sa crnim susamom. Sada oblikujte loptu, tako da kuglica sa susamom bude unutra, a ova bela, od brašna, spolja.
U veću šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa, a zatim dodajte dve kašike šećera, pa knedle stavite da se kuvaju u toj vodi. Lagano mešajte da se ne bi zalepile za dno. Kuvajte dok knedle ne isplivaju na površinu, a zatim ih izvadite.
Knedle poslužite u posudi u koju ćete naliti i malo slatke vode u kojoj ste ih kuvali.