Jednostavan recept za poslasticu koju možete praviti i u vreme posta.
Isprobajte ovaj recept za posne knedle sa džemom i orasima.
Sastojci:
Dve šolje brašna
Jedna šolja pekmeza ili džema
Kilogram krompira
200 grama mlevenih oraha
200 grama šećera
Dve kesice vanilin-šećera
Priprema:
Krompir operite i skuvajte u ljusci. Kad se skuva, oljuštite ga i sameljite u vodenici za meso, ili ga izgnječite kao za pire. Dodajte dve šolje brašna, i zamesite testo, tako da dobijete ujednačenu smesu.
U veću šerpu sipajte tri litra vode, stavite da proključa.
Od testa pravite loptice, spljoštite svaku, u sredinu stavite kašičicu pekmeza po oblikujte u lopticu ponovo. Spuštajte knedle u ključalu vodu, i kad se dignu na površinu vadite rupičastom kašikom.
Svaku knedlu uvaljajte u mešavinu šećera, mlevenih oraha i vanilin-šećera i služite ih tople.