Bonus je što se pripremaju izuzetno brzo!
Sastojci:
Tijesto:
125 g margarina
250 ml vode
125 g brašna
4 jajeta
prstohvat soli
Fil:
1 l mlijeka
6-7 kašika šećera
4 jajeta
8 kašika brašna
1 kašičica instant kafe
malo margarina (ili putera)
2 vanilin šećera
Dekoracija:
šećer u prahu
sjeckani bademi
Priprema:
Margarin, zajedno s vodom i solju, rastopiti u šerpici na umjerenoj temperaturi. Dodati brašno, dobro promiješati i skloniti s ringle. Ohlađenom tijestu, uz stalno miješanje, dodati umućena jaja. Špric napuniti tijestom i iz njega direktno na pleh (obložen papirom za pečenje) sipati tijesto. Povesti računa da između krofnica ima dovoljno razmaka. Krofne peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C, oko deset minuta. Zatim, smanjiti temperaturu, pa peći još pet minuta. Ostaviti ih da se ohlade. Fil: Od ukupne količine mlijeka izdvojiti pola čaše i u nju sipati brašno. Dobro razmutiti da ne ostanu grudvice. Ostatak mlijeka staviti da se kuva na srednjoj vatri i u njega staviti margarin. Kuvati dok mlijeko ne proključa, a margarin se istopi. Zatim, dodati umućena jaja, šećer i kašičicu instant kafe. Smanjiti vatru i miješati, pa dodati razmućeno brašno. Neprestano miješajući kuvati dok se fil ne zgusne. Krofnice presjeći na pola i nafilovati. Po želji, posuti šećerom u prahu i isjeckanim bademima.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.