Probajte ovo mekano i vazdušasto tijesto!
Ova mekana pogača priprema se veoma jednostavno, evo šta vam je potrebno za nezaboravne vazdušaste zalogaje...
Sastojci:
300 mililitara mlijeka
100 grama maslaca
Kašika šećera
Kašika soli
10 grama suvog kvasca
Kašičica praška za pecivo
Dva jaja
Dvije-tri kašike ulja
Oko 800 gr mekog brašna
Priprema:
U manju posudu odvojite jedno žumanjce, pa ga prelijte kašikom mlijeka i odvojite sa strane. Maslac otopite, a preostalo mlijeko zagrijte da bude mlako.
U zagrijano mlijeko dodajte kvasac i šećer, pa promiješajte, a zatim u to dodajte i dvije šake brašna, žumanjce i bjelanca, otopljen maslac, prašak za pecivo i so i sve dobro izmiješajte varjačom. Postepeno dodajte ostatak brašna, miješajući tijesto između dodavanja, a kada postane tvrđe, umijesite ga rukama. Ostavite oko 50 grama brašna.
Prelijte tijesto kašikom ulja, okrenite ga, ivice savijte ka sredini, ponovo okrenite, prekrijte krpom i ostavite da naraste oko sat vremena. Zatim tijesto premijesite na radnoj površini koristeći preostalo brašno.
Tijesto oblikujte u krug i blago ispritiskajte rukama da ga poravnate, pa ga prebacite u pleh obložen papirom. Umočite prste u ulje, pa prstima "izbockajte" čitav krug uz ivice tijesta. Zatim opet umočite prste u ulje, pa središnji dio tijesta opet "izbockajte" tako da bude podijeljen na trougliće.
Pogaču prekrijte krpom i ostavite da stoji oko pola sata, a u međuvremenu zagrijte rernu na 200 stepeni.
Nakon pola sata, umutite žumanjce koje ste odvojili i pomiješali sa mlijekom, pa premažite cijelu pogaču i po želji pospite susamom ili nekim sjemenkama.
Pecite je oko 20 minuta ili duže ako volite da bude pečenija.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.