• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Digitalni grafiti" Petra Bilbije na izložbi u Njujorku

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Digitalna instalacija Petra Bilbije, multimedijalnog umjetnika iz Banjaluke, biće prikazana na ''Creative code festivalu'' koji se održava od 12. do 15. novembra u Njujorku

 "Digitalni grafiti" Petra Bilbije na izložbi u Njujorku Izvor: Petar Bilbija/Mondo/Ilustracija

U galeriji ''Light Box'' na Menhetnu predstaviće se važna imena iz oblasti ''New media arta'', a Bilbija je aplicirao audiovizuelnim radom ''Pixelbombing'' koji je inspirisan grafitima i biće prikazan/emitovan u nedjelju.

''Poslali su poziv da se prijave umjetnici iz cijelog svijeta koji se bave 'generativ artom', 'algoritmic artom', 'new media artom' i drugim novim formama digitalne umjetnosti. Radi se o galeriji 'Light Box' gdje su svi zidovi obloženi monitorima i gdje se uglavnom održavaju izložbe koje su vezane za multimediju," kaže Bilbija za Mondo.

Rad je napravio na osnovu specifikacija o dimenzijama prostora i ekrana koje je dobio od organizatora, a inspirisali su ga grafiti, poznati segment hip-hop kulture nastao u Njujorku, a koji se u decenijama iza nas raširio po svijetu. Preciznije ''Pixelbombing'' je omaž njujorškoj uličnoj umjetnosti iz osamdesetih godina.

"Bilo mi je zanimljivo baš zbog toga što sam se ranije bavio grafitima, a sve je krenulo iz Njujorka. Zato sam htio da napravim neku vrstu digitalnog grafita, video instalaciju koja je 'imersive', obuhvata cijelu prostoriju (wall to wall) i da tim apstraktom napravim omaž," kaže umjetnik.

Njegov rad biće prikazan 15. novembra i najvjerovatnije će se moći vidjeti onlajn. U samom Njujorku je zbog poznate situacije sa epidemijom ograničen broj ljudi koji odjednom mogu ući na izložbu.

Bilbija je multimedijalni umjetnik, audio i video dizajner, montažer i kompozitor. Komponovao je muziku za brojne predstave, filmove i serije među kojima su ''Meso'', ''Hotel Balkan'' i ''Kosti.''

Creative Code Festival u Njujorku.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop