• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne stišava se bura zbog učešća Branislava Lečića na festivalu u Brčkom: Rade Šerbedžija pisao direkciji festivala

Autor Dragana Božić

Bura oko Pozorišnih susreta u Brčkom se ne stišava. Nakon što se iz takmičenja povuklo osam predstava, reagovao je i glumac Rade Šerbedžija koji je pozvan da na zatvaranju festivala održi koncert.

 Ne stišava se bura zbog učešća Branislava Lečića na festivalu u Brčkom: Rade Šerbedžija pisao direkciji festivala Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Šerbedžija je u pismu direkciji Pozorišnih susreta u Brčkom napisao kako mu je žao zbog svega što se događa.

„Žao mi je zbog ljudi i imena koje znam i zbog onih koje i ne znam. Žao mi je zbog publike koja sve to zgranuta sluša i prati. Žao mi je žena koje u obranu svoga dostojanstva trpe po tko zna koji puta neukusne komentare i koje su izložene nasilju jednoga patrijarhalnoga svijeta čak i na običnim pres konferencijama“, naveo je Šerbedžija u svom pismu.

Glumac ističe i da mu je žao umjetnosti koja, kako navodi, ne bi smjela biti u okovima i lancima takvog bešćutnoga i često primitivnoga senzibiliteta.

Od osam predstava koje su izabrane u službeni program i koje su se trebale takmičiti za nagrade, trenutno samo je jedna predstava ostala u konkurenciji, čime je samo žiriranje postalo besmisleno, navodi Šerbedžija.

U pismu se dotakao i svog koncerta koji treba da održi u čast pobjednika.

„Za mene su pobjednici svi oni moji kolegice i kolege umjetnici koji su se solidarizovali i, uprkos neprirodnoj situaciji, održali svoje predstave zbog same publike zbog koje se i bave ovom umjetnošću. Tako sam i ja odlučio da zbog publike održim svoj koncert“, napisao je Šerbedžija.

Zamolio je da prije njegovog koncerta na pozornici ne bude dodjela nagrada koje su na ovaj način iskompromitovane.

Skandal na ovom pozorišnom festivalu izbio je zato što je uprava festivala na čelo žirija imenovala Branislava Lečića kojeg je Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, ali je njena krivična prijava odbačena od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Gostujući na TV1 Branislav Lečić se dotakao festivala u Brčkom, izjavivši da se protiv njega vodi medijska hajka i da je "laž da su se povukli".

"Samo jedna predstava nije odigrana, i to zbog korone. Sve ostalo je hajka na mene", rekao je.

Podsjećamo, predstave se igraju, ali njihove ekipe jedna za drugom javno istupaju sa proglasima i saopštenjima u kojima traže da njihov rad bude izuzet iz žiriranja i pratećih aktivnosti festivala, i to zato što je Lečić u žiriju.

On je ranije izjavio da se neće povući iz žirija, a u zvaničnom takmičarskom programu ostala je još samo predstava "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta RS.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miroslav

Rade star si da budalešeš

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop