• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Damir Karakaš u Banjaluci: Teško pišem da bi se lako čitalo (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Promocija romana „Okretište“ autora Damira Karakaša održana je u četvrtak uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

 Damir Karakaš promocija knjige Okretište Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Da je Damir uvijek i više nego redo viđen gost u našeg gradu potvrđuje činjenica da su sva mjesta u Vijećnici bila popunjena, a prisutni su sa velikim zanimanjem pratili razgovor s piscem, koji je vodio Stevo Grabovac.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Novi Karakašev roman „Okretište“ bavi se, prema riječima autora, temom osvete i bespomoćnosti.

"Svi znaju da ja nisam omiljen u svojoj zemlji, ali ne zbog literature, nego zbog mojih stavova. Ja neću da ćutim i pričam o svemu o čemu mi se priča, čistim svoje dvorište. Smatram da, ako zanemarujemo zločine iz prošlosti, činićemo ih i u budućnosti. Ja nisam popularan jer pričam o Jasenovcu, i o Tompsonu i o čemu god smatram da treba da se priča. Zbog takvih stavova su mi prijetili, vrijeđali me, napadali, a jedan napad sam jedva preživio", kaže Karakaš i dodaje da je "Okretište" roman o tome šta čovjek preživljava nakon bliskog susreta sa smrću.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Okretište", kaže, predstavlja njegovu književnu "borbu na život i smrt".

"Nisam želio da eksploatišem svoju nesreću, iako bi izdavači to jedva dočekali. Nisam dozvolio napadaču da uđe u moj roman", kaže autor i dodaje da ga je pisao punih sedam godina i, tradicionalno, na pisaćoj mašini.

Možda će vas zanimati

O samom procesu pisanja Damir kaže da ovom poslu, pošto ne radi ništa drugo, pristupa krajnje ozbiljno.

"Jako teško pišem, da bi se lako čitalo. Mnogo radim na tekstu, a jednom kada završim, osjećam se jako potrošeno. Ipak, pisanje je moja strast i pisaću dok god ona postoji, jer to je jedini način i jedino važno", ističe Karakaš.

Damir Karakaš rođen je 1967. godine u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Poslije studija u Zagrebu, jedno vrijeme je živio u Francuskoj, prvo u Bordou, a poslije u Parizu, gdje se izdržavao sviranjem harmonike. U Parizu je studirao francuski jezik i izvodio performanse i izlagao konceptualne radove.

Objavio je knjigu putopisa "Bosanci su dobri ljudi", zbirke priča "Eskimi", "Pukovnik Beethoven" i "Kino Lika", po kojoj je snimljen istoimeni film; drame "Skoro nikada ne zaključavamo", "Snajper" i "Avijatičari", te romane "Kombetari", "Kako sam ušao u Evropu", "Sjajno mjesto za nesreću", "Blue Moon", "Sjećanje šume" i "Proslava". "Okretište" je njegov sedmi roman. Djela su mu prevedena na desetak jezika. Živi u Zagrebu.

Događaj je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" u saradnji sa Banskim dvorom - Kulturnim centrom.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop