• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U toku druga faza obnove: Otvaranje katedrale Notr Dam 2024. godine

Autor Dragana Božić

Kultna katedrala Notr Dam u Parizu ponovo će biti otvorena za javnost za bogosluženja i turizam 2024. godine, izjavila je francuska ministrica kulture Rima Abdul Malak u četvrtak tokom posjete katedrali.

 Otvaranje katedrale Notr Dam 2024. godine Izvor: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale. Katedrala je obično primala gotovo 12 miliona posjetilaca godišnje.

Malak je istakla da je vlada uvjerena u otvaranje katedrale do 2024. godine, kada će veliki dio restauratorskih radova biti završen.

Ponovno otvaranje popularnog turističkog odredišta tempirano je uz Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, kada se u Francusku očekuje dolazak hiljada posjetilaca.

Restauracija i izgradnja Notr Dama koja košta 850 miliona evra i obuhvata tri faze. Završena je prva faza čišćenja, te osiguranje stabilnosti objekta. Druga faza koja uključuje radove na ramovima i krovovima, te rekonstrukciju kule počeće krajem ljeta, dok će treća faza obuhvatati spoljnu rekonstrukciju.

Katedrala Notr Dam poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada koja datira još iz 12. vijeka i poznata je po klasičnom književnom djelu Viktora Hugoa "Zvonar crkve Notr Dam".

(Anadolija)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop