• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milica Babić Andrić, prva školovana kostimografkinja dobila spomen-kuću u Šamcu

Autor Nikolina Damjanić

Kratkometražni film o Milici Babić Andrić, njenom životu, radu i zajedničkom životu s nobelovcem Ivom Andrićem, prikazan je u Šamcu na otvaranju Festivala "Milica", a danas će biti otvorena spomen-kuća posvećena ovoj pionirski srpske kostimografije.

 Spomen- kuća Milici Babić Andrić Izvor: SRNA/Svetlana Pavlović

Za projekat spomen-kuće Milici Babić Andrić, rođenoj Šamčanki i supruzi nobelovca Ive Andrića, Vlada Republike Srpske obezbijedila je 50.000 KM i opština Šamac 30.000 KM.

Spomen-kuća Milice Babić Andrić biće otvorena u 14.00 časova u okviru festivala "Milica".

Na Festivalu je sinoć, pored kratkometražnog filma autora Gorana Nikića, prikazan i scenski kolaž o Ivi Andriću "Sve moje iz Bosne" koji je izveo akademski glumac Matej Baškarad.

Direktor Centra za kulturu u Šamcu Milanka Blagojević rekla je da je ovaj festival posvećen Milici Babić Andrić, prvoj ženi školovanom kostimografu, univerzitetskom profesoru, supruzi nobelovca Ive Andrića.

Blagojevićeva je podsjetila da su prošle godine odmah nakon prvog festivala o Milici na inicijativu Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske dobili sredstva za opremanje Spomen-kuće Milice Babić Andrić koja će danas biti svečano otvorena.

Ona je napomenula da opština i Centar za kulturu Šamac dvije godine zajedno rade na ovom projektu i da su uspostavili značajnu saradnju sa kulturnim institucijama iz cijele regije, Narodnim pozorištem u Beogradu gdje je Milica provela svoj radni vijek, nekoliko muzeja.

"Uspostavljena je saradnja i sa ustanovama koje su mnogo značajne i za njenog supruga nobelovca Ivu Andrića, predstavnike Zavičajnog muzeja u Travniku koji su ove godine naši gosti", kaže Blagojevićeva.

Ona je istakla da je opština Šamac, zahvaljujući dobroj saradnji sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom, obezbijedila grandiozne prostorije gdje je smještena Spomen-kuća pionirki srpske kostimografije, rođenoj Šamčanki, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uložilo je sredstva u njeno opremanje.

Blagojevićeva je podsjetila da je Centar za kulturu Šamac imao čast da prošle godine otvori manifestaciju "Andrićevi dani" u Travniku, što je bio njihov prvi susret sa travničkim Zavičajnim muzejom, sa kojim je uspostavljena saradnja i danas će biti potpisan Sporazum o saradnji na zajedničkim projektima u budućnosti.

Direktor Zavičajnog muzeja iz Travnika Fatima Maslić istakla je da je uspostavljanje komunikacije i saradnje sa šamačkim Centrom za kulturu dobar iskorak.

Viši kustos memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića iz Travnika Enes Škrbo, koji je potpisan je kao autor scenskog kolaža o programu Ive Andrića koji je prikazan u Šamcu, rekao je da koristili fragmente književnih djela "Travnička hronika", "Staze", "Jedan pogled na Sarajevo", "Čaša".

"`Sve moje iz Bosne` je glasovita izjava Ive Andrića koju možemo tretirati kao neku vrstu umjetnikovog životnog manifesta, njegovog emocionalnog intelektualnog fokusa prema rodnoj zemlji i prema vječitom opusu svoje književnosti, stalnoj inspiraciji njegovih literalnih aspiracija", kaže Škrbo.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop