• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki istoričar o grbu Kotromanića: Ljiljani su čest simbol u hrišćanskom svijetu, predstavlja...

Autor Dušan Volaš

Istoričar Dejan Došlić ukratko najavio detalje večerašnjeg predavanja o Tvrku Kotromaniću. "Njegov simbol ljiljana simbolizuje presvetu Bogorodicu".

 Tvrtko Kotromanić u Herceg Novom Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Viši asistent na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dejan Došlić rekao je za Srnu, uoči večerašnjeg predavanja pod nazivom "Ko je bio Tvrtko Kotromanić? (Formiranje kraljevske ideologije)", da je cilj da se sa naučnog aspekta predstavi lik i djelo značajne istorijske ličnosti, posebno u vrijeme kada se pokušavaju istorijske činjenice predstaviti na pogrešan način.

"Akcenat predavanja biće na preuzimanju kraljevskog dostojanstva, odnosno tradicija Nemanjića. Govorićemo o tome koji su koraci bili potrebni Tvrtku Kotromaniću da bi se krunisao srpskom krunom i šta su to predstavljale tradicije Nemanjića koje je Tvrtko preuzeo", naveo je Došlić.

On je rekao da je navedena tema od značaja za srpsku narod, a na predavanju će se govoriti i o simbolici grba Kotromanića, šta predstavljaju ljiljani i šta simbolizuju u hrišćanskom svijetu.

"Krunisan u Hrista Isusa, blagovjerni i Bogom postavljeni Stefan, kralj Srbima, Bosni, Pomorju i Zapadnim stranama. Njegova ideja je bila da nakon smrti cara Uroša on bude obnovitelj srpske monarhije. Njegov simbol ljiljana simbolizuje presvetu Bogorodicu. To je čest simbol u hrišćanskom svijetu. Tvrtko je preuzeo istaknut simbol da bi predstavio svoje novo kravljevsko dostojanstvo", zaključio je Došlić.

Izvor: Screenshot

Predavanje pod nazivom "Ko je bio Tvrtko Kotromanić? (Formiranje kraljevske ideologije)", održava se večeras u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Početak je najavljen za 20.00 časova, a organizator je Srbsko sabranje Baštionik.

(Mondo/Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop