• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela prva Ljetna škola filma u RS

Autor Nikolina Damjanić

Prva Ljetna škola filma u Republici Srpskoj, koja je okupila 22 polaznika zainteresovana za filmsku umjetnost, počela je danas u Banjaluci predavanjem producenta i asistenta na katedri za produkciju Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta Đorđa Vranješa.

 Ljetna škola filma u Banjaluci Izvor: Audio-vizuelni centar RS

Ljetnu školu filma organizuje Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Studiom glume "Jazavac" i Akademijom umjetnosti banjalučkog Univerziteta.

Vranješ je izrazio zadovoljstvo radom sa mladim ljudima koji su zainteresovani za filmsku umjetnost, ističući da je LJetna škola filma odlična ideja koja je zastupljena u regionu, a prvi put se realizuje u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Audio-vizuelnog centra Srpske.

On je naveo da će polaznici proći kroz sve faze u stvaranju filma, da su ih podijelili u tri grupe, a zadatak im je da tokom trajanja škole snime tri kratka filma u obliku jednog omnibusa čija će premijera biti 27. avgusta u Gradskom pozorištu "Jazavac".

"Definisali smo temu i ideju omnibusa i u nastavku će da rade sa Nikolom Pejakovićem i Aleksandrom Vasiljevićem na razradi ideje i pisanju scenarija, kako bi naredne sedmice snimali filmove", rekao je Vranješ.

Ana Mitraković, koja Studio glume "Jazavac" pohađa već 10 godina, rekla je da su njena očekivanja velika, s obzirom na program radionica i ozbiljnost predavača.

"U toku škole imaćemo časove produkcije, scenarija, kostimografije, scenografije, kamere i režije, tako da ćemo, pored glumačkog posla, moći da saznamo kako je to producentima, snimateljima, scenografima i kostimografima, odnosno ljudima koji nas ne upute u svoj posao, a urade sve za nas", dodala je Mitrakovićeva.

Osim Vranješa, predavači na Ljetnoj školi filma su profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, i to Dragana Purković Macan, profesor na predmetu scenografija i kostimografija, Draško Gajić, profesor na predmetu kamera, Zoran Pilipović, asistent na predmetu kamera, kao i najstručniji kadar na predmetu zvuk i montaža Igor Suzić i Aleksandar Jurić.

Scenarista Nikola Kolja Pejaković sa mladima će raditi na pisanju scenarija, a mladi reditelj Vladimir Tagić jedini je gost iz Beograda kao predavač na predmetu režija. Asistenti mentorima su producent Đorđe Ćirić, dramaturg Aleksandar Vasiljević i režiser Stefan Tomić.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop