• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jesenja sonata": Umjetnice iz Japana održale koncert za pamćenje (FOTO)

Autor Dragana Božić

Sinoć su u prepunoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora koncert održale dvije mlade, ali već svjetski priznate i afirmisane muzičke umjetnice iz Japana.

 Umjetnice iz Japana održale koncert u Banjaluci Izvor: Banski dvor/Borislav Brezo

Četvrte večeri 6. Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“ Banjalučane su oduševile dvije umjetnice iz Japana - violinistkinja Jukiko Uno i pijanistkinja Šiori Kuvahara.

Njihovo virtuozno izvođenje kompozicija Baha, Stravinskog, Paganinija i Vjenjavskog publika je ispratila dugotrajnim aplauzima i ovacijama.

Jukiko Uno, dobitnica je najznačajnijih međunarodnih nagrada i priznanja a pažnju svjetske muzičke javnosti na sebe je skrenula nakon osvajanja laureata na prestižnom takmičenju „Kraljice Elizabete“ u Briselu 2019. godine.

Šiori Kuvahara je takođe višestruki laureat najznačajnjih međunarodnih takmičenja a pored velikog broja održanih recitala u Japanu i inostranstvu, ostvarila je veliki broj zapaženih internacionalnih nastupa sa različitim orkestrima i značajnim dirigentima današnjice.

"Zahvaljujući muzici ja sam danas ovdje, da upoznam vašu kulturu i istoriju. Veoma je važno da muzičari sviraju širom svijeta i da se povežemo muzikom iako ne govorimo istim jezikom. Danas sam ušla u Hram Hrista Spasitelja u vrijeme kada je bila služba. Mnogo mi se dopalo, osjetila sam mir i spokoj sve vrijeme u tom za mene nepoznatom okruženju",  kazala je Jukiko Uno.

Šiori Kuvahara osvrnula se na svoje izvođenje kompozicije Igora Stravinskog „Petruška za klavir solo“.

"To je jedna od najljepših i najtežih kompozicija za klavir. Mnogo je volim. Kada je prvobitno izvedena, ljudi je nisu baš prihvatali, bila im je teška, a sada je mnogo vole", kazala je Šiori.

Iako dolazi iz Azije, Šiori Kuvahara većneko vrijeme živi u Berlinu i svira širom Evrope.

"Što se tiče izvođenja, važno mi je to što muzika može da pređe sve granice koje postoje. Ona ih jednostavno briše. Čak i muzika bez riječi dovoljna je da bismo mogli komunicirati", naglasila je Šiori.

VEČERAS NA PROGRAMU:

Završnica 6. Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“ ostavljena je za još jedno veliko svjetsko ime umjetničke muzike. Čuveni ruski violončelista Dmitrij Kouzov održaće 8. oktobra cjelovečernji koncert u Banskom dvoru zajedno sa renomiranim gudačkim orkestrom "Kamerata" Novi Sad.

Od trenutka kad je pod dirigentskom palicom Rejmonda Leparda debitovao u prestižnom Alis Tuli Holu u Nujorku 2005. godine, Dmitrij Kouzov ne prestaje da izaziva pažnju muzučke javnosti kroz svoje izuzetne koncertne nastupe u najpoznatijim koncertnim prostorima širom svijeta. Zajedničkim koncertom ovog vanserijskog ruskog umjetnika i jednog od najboljih srpskih kamernih orkestara svečano će biti zatvoreno šesto izdanje Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop