• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesenja sonata: Premijera "Banatskog plesa" pred banjalučkom publikom

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Treće veče Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata" u Banjaluci obilježio je koncert pijanistkinje Biljane Jašić Radovanović i klarinetiste Ognjena Popovića.

 Treća noć festivala Jesenja sonata Izvor: JU Banski Dvor

Poštovaoci klasične muzike uživali su u sonatama za klarinet i klavir, arijama iz popularnih opera, kompozicijama Antona Eberla, Feliksa Mendelsona, Šarla Guna, Đakoma Pučinija, Borisa Kovača i autorskoj kompoziciji Popovića "Banatski ples" koje je premijerno izvedena u Banskom dvoru.

Radovanovićeva je rekla da je izuzetno značajno da postoji "Jesenja sonata", jedini pravi festival klasične muzike u Republici Srpskoj, što se uspješno razvija i svake godine je sve bolji, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

Izvor: JU Banski Dvor

"Srećna sam što sam dobila priliku da sviram ove godine. Posebno mi je drago što sam svirala sa Ognjenom koji je sjajan klarinetista. Odlično smo sarađivali dok smo se pripremali za koncert i nadam se da je to večeras osjetila i publika", rekla je Radovanovićeva, koja je redovni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Popović je izrazio zadovoljstvo što nastupa u Banjaluci poslije 15 godina.

"Dvorana Banskog dvora je jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji. Toliko smo uživali u svakoj noti koju nam ova akustika omogućava da to zvuči najlepše moguće. Ambijent je fenomenalan i ovo je zaista pravo mesto za održavanje jednog ozbiljnog festivala klasične muzike sa sjajnim umetnicima", rekao je Popović, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Izvor: JU Banski Dvor

Sutra, četvrtog dana festivala, publici će se predstaviti dvije mlade, ali već svjetski priznate i afirmisane muzičke umjetnice iz Japana - violinistkinja Jukiko Uno i pijanistkinja Šiori Kuvahara.

Jukiko Uno je dobitnica najznačajnijih međunarodnih nagrada i priznanja, a pažnju svjetske muzičke javnosti na sebe je skrenula nakon osvajanja laureata na prestižnom takmičenju "Kraljice Elizabete" u Briselu 2019. godine.

Izvor: JU Banski Dvor

Šiori Kuvahara je, takođe, višestruki laureat najznačajnjih međunarodnih takmičenja, a pored velikog broja održanih recitala u Japanu i inostranstvu, ostvarila je veliki broj zapaženih internacionalnih nastupa sa različitim orkestrima i značajnim dirigentima današnjice.

Pokrovitelji Internacionalnog muzičkog festivala "Jesenja sonata" su predsjednik Republike Srpske i grad Banjaluka.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop