• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mali ratovi i kabine Zare" premijerno u Narodnom pozorištu Srpske (FOTO)

Autor Dragana Božić

U Narodnom pozorištu Republike Srpske 15. marta sa početkom u 20 časova održaće se praizvedba predstave "Mali ratovi i kabine Zare".

 1.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Predstava je rađena po tekstu Vide Davidović, a u režiji Ivice Buljana.

Dramaturg je Robert Valtl, a scenograf Aleksandar Denić. Za kostime je zadužena Ana Savić Gecan, a za muziku Petar Bilbija. Nataša Kecman je lektor, a izvršni producent Katarina Lazić.

Uloge su povjerene članovima ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikolini Friganović, Nataši Ivančević, Senadu Milanoviću, Nataši Perić, Anandu Čeniću i Željku Erkiću, kao i studentima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Anđeli Tasić, Anđeli Rakočević, Milošu Drljači i Milošu Ćebiću.

Tekst “Mali ratovi i kabine Zare” dobio je nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu, a Vida Davidović za ovaj tekst dobila je i nagradu “Slobodan Selenić” za najbolju diplomsku dramu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i specijalnu nagradu “Hartefakta”.

Autorka teksta Vida Davidović istakla je da je riječ, prije svega, o tekstu koji se bavi odrastanjem i pričom koja prati cijeli taj proces, kao i odnos majke i kćerke.

Izvor: Slaven Petković - Mondo

“Ovaj tekst sam napisala prije četiri godine i dosta se toga promijenilo od tada. Tada mi je bilo potrebno da sebi objasnim kako se to odrasta. Taj proces je dalekosežan i nepredvidiv i teško je odgovoriti na sva pitanja koja se u tom procesu nameću, naročito u okviru sukoba različitih generacija. Ta pitanja često ostanu neodgovorena i ostavljaju traume kojih ljudi nisu ni svjesni", rekla je Davidovićeva.

Reditelj predstave Ivica Buljan za mladu autorku i tekst, kao i za kompletnu glumačku postavu imao je samo riječi hvale.

Izvor: Slaven Petković - Mondo

“Stvarno prije svega želim da kažem da mi je bilo zadovoljstvo raditi sa svima njima, jer su svi prevazišli sami sebe i dali i više od maksimuma radeći na ovoj predstavi. Vida je kroz ovaj tekst koji se bavi međugeneracijskim odnosima progovorila o traumama sa kojima se mlade djevojke susreću, ali i jednom veoma važnom odnosu majke i kćerke", rekao je Buljan.

Dodao je da u predstavi poseban značaj imaju muzika i svjetlo koje prate likove na sceni a koje su radili Petar Bilbija i Sonda Trinajst.

Direktorica Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić istakla je kao veoma zanačajno to da se na sceni ovog pozorišta igra predstava domaćeg autora sa savremenom temom.

“Ova predstava rađena je u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem i sa dosta mladih glumaca od kojih su neki još studenti, sa sjajnim Ivicom Buljanom i po savremenom tekstu domaćeg autora, što je veoma značajno za naše pozorište. Upravo to nam je i cilj u našem radu, da njegujemo i damo prostora domaćim, naročito mladim autorima, koji pišu savremene tekstove. Davidovićeva je mlad autor i, uz kvalitet i talenat, ukazuje da ćemo dugo sarađivati", rekla je Grbićeva.

Karte za premijeru su rasprodate, ali ih još možete nabaviti za prvu reprizu ove predstave 18. marta u 20 časova.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop