• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opera "Karmen – jedna tragedija" u petak premijerno u NPRS-u

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Poslije gotovo dvogodišnjih priprema, u petak, 15. decembra, na Velikoj sceni Narodnom pozorišta Republike Srpske biće izvedena premijera opere "Karmen – jedna tragedija", jednog od najizazovnijih projekata ikada izvedenih u 93 godine dugoj tradiciji nacionalnog teatra.

 Premijera opere Karmen u NPRS Izvor: DUSKO GAJANOVIC

Povodom sutrašnje premijere, direktorka Narodnog pozorišta Dijana Grbić izrazila je zadovoljstvo što su planovi o operi "Karmen" od prije dvije godine konačno realizovani i zahvalila dirigentu Stefanu Zekiću što je ostao uz Simfonijski orkestar NPRS-a, kao i reditelju Milanu Neškoviću koji je pristao da po prvi put režira operu i to baš u našoj kući.

Operska pjevačica, Sofija Petrović, koja tumači ulogu Karmen, izjavila je na današnjoj pres konferenciji da je cjelokupan ansambl uložio maksimalne napore da opera uspije, te izrazila nadu da će predstava biti dobro prihvaćena među publikom.

Opisujući lik koji tumači, Sofija je rekla da je riječ o strastvenoj, slobodoumnoj, samosvjesnoj, pa čak i bahatoj ženi prema standardima tog vremena.

S obzirom da je libreto na francuskom jeziku, solisti i Sofija i Marko Živković su se složili da je pjevanje na stranom jeziku uvijek izazov za pjevača, ali da su u ovom slučaju svi koji su na sceni uspjeli da se usklade, jer svi imaju iskustva što sa jezikom, što sa ulogama koje im odgovaraju.

Reditelj Milan Nešković naglasio je da publiku očekuje pravi spoj muzičko-dramske modernizovane klasike. Predstava će da korespondira sa publikom zato što su žanrovski ostali dosljedni klasici, a stilski su u glumačkom, estetskom, rediteljskom i scenografskom izrazu pokušali modernizovati koliko su mogućnosti dozvolile.

Dirigent Stefan Zekić naglasio je da je Banjaluka grad koji zaslužuje operu i koji može takve projekte da realizuje. Istakao je da mu je izuzetno drago što se NPRS odlučio da radi "Karmen", jer je riječ o jednoj od najizvođenijih opera u istoriji. "Karmen – jedna tragedija" je rađena po dramatizaciji Pitera Bruka, što je doprinijelo intenziviranju radnje i uvođenju glumaca u operu, zbog čega smatra da će publika lakše prihvatiti ovo izvođenje opere "Karmen".

Milica Damjanac, sopran, rekla je da joj je neizmjerno drago što je grad u kojem živi dobio priliku da ima operu i da se nada uspješnoj saradnji.

Glumac Goran Jokić koji tumači ulogu kapetana Zunige, zadovoljan je što je ponovo u rediteljskom projektu Milana Neškovića sa kojim je radio na predstavi „Švajcarska“ i što mu je ovo prvi put da igra u operi.

Reprizno izvođenje je dan poslije premijere, u subotu, 16. decembra u 20 časova na Velikoj sceni NPRS-a.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop