• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjen u tajnosti: Preminuo legendarni srpski glumac, igrao je u više od 70 filmova i serija

Autor Dušan Volaš

Na Novom groblju u Beogradu u subotu je u tišini i bez medijske pompe sahranjen srpski pozorišni, TV i filmski glumac Ranko Kovačević.

 Preminuo glumac Ranko Kovačević Izvor: printscreen/rts

Ranko je preminuo prije nekoliko dana u 90. godini, a njegovu karijeru obilježili su epizodni likovi. Ipak, njegova filmografija otkriva da se iza njegovog imena stoji prava glumčina sa više od 70 uloga. Od "Uzavrelog grada" Veljka Bulajića, "Kamiondžija" Gordana Mihića ili "Otpisanih" Ace Đorđevića, Kovačević je ostavio svoj pečat u kultnim djelima. Prije nekoliko godina igrao je u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine" i od najvećih kritizera tada je on izmamio osmijeh odobravanja za ulogu pape Celestina Trećeg.

Ranko je rođen 1934. u Sokolcu (tada – Kraljevina Jugoslavija).

Kovačević je igrao i u seriji "Nemanjići", kada je za Srpski telegraf kada je rekao mu je uloga rimskog pape bila intrigantna i da je podrobno iščitavao sudbinu ovog katoličkog velikodostojnika.

"Uloga je efektna, ali mi je žao što je prepolovljena. Da li u montaži ili kako, najbolji dio njegove priče je isječen. Znao sam da je uloga mala, ali ja sam starog kova i kako su me učili da male uloge ne postoje, ja sam se za nju pripremao čitajući o životu ovog pape. Želio sam da uhvatim dio atmosfere, vremena, njegovog ideološkog pogleda na Srbe", rekao je Kovačević.

On se tada osvrnuo i na svoju karijeru.

"Ja sam već dugo u penziji i već sam, pravo da vam kažem, i zaboravljen. Otišao sam tamo, napravili smo jednu probu, jedan dubl i odmah snimili. Svi su bili oduševljeni, sve je bilo savršeno", izjavio je rođeni Sarajlija, koji odavno živi u Beogradu.

Karijeru je započeo u pozorištu i, kako kaže, širom ondašnje velike Jugoslavije gotovo da nema većeg teatra na čiju scenu nije stupio.

"Često sam mijenjao pozorišta, išao od jednog do drugog. Bilo je dobro i to što je naša generacija glumaca radila mnogo filmskih koprodukcija. Radili smo sa Englezima, Nijemcima, sa Italijanima... to bi nam uvijek dobro došlo jer su glumačke plate uvijek bile male", zaključio je tada Kovačević.

Vijest o njegovoj smrti objavio je samo portal koji se bavi filmom.

(Mondo/Kurir)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop