• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo i Metohija u vrijeme oslobođenja: Fotografije Albera Kana u Banjaluci (FOTO)

Autor Dušan Volaš

U Banjaluci je danas otvorena izložba "Slike života: fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine" autora Marka Markovića i Gorana Sudimca na kojoj posjetioci mogu da vide 80 fografija sa Kosova i Metohije iz tog vremena.

 Izložba slika Albera Kana u Banjaluci Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Miistar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je izložba rezultat saradnje arhiva Srpske i Kosova i Metohije, dodajući da je na ovaj način napravljen još jedan most saradnje kojim će se kretati kultura i njeni predstavnici.

"Izložba je rezultat rada poznatog francuskog bankara i hmaniste Albera Kana, koji je život posvetio ekspedicijama i jedna etapa u tom putovanju bila je i Stara Srbija, gdje je na Kosovu i Metohiji zabilježio interesantne fotografije tog vremena", rekla je Stojičićeva novinarima u Kulturnom centru Banski dvor.

Stojičićeva je čestitala Arhivu Republike Srpske 19. april – Dan ove institucije.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da posjetioci prvi put u Banjaluci na 52 panoa mogu da vide 80 fotografija sa Kosova i Metohije.

"Na fotografijama možemo vidjeti oronulost tih gradova, varošica, sela jer je to snimano svega nekoliko mjeseci poslije oslobođenja od viševjekovne osmanske uprave. Međutim, možemo i da vidimo sav sjaj i raskoš Milutinove Gračanice, narodne nošnje i vesela lica ljudi koji žive u svojoj slobodnoj državi, te različitosti običaja i kultura naroda na tom području", rekao je Stojnić.

Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Marko Marković, direktor Arhiva Kosova i Metohije i jedan od autora izložbe, rekao je da je izložba nastala povodom 110 godina od oslobođenja Kosmeta, odnosno Stare Srbije u Prvom balkanskom ratu.

"Fotografije su nastale u prvoj polovini 1913. godine i prve su fotografije u boji nastale na ovom prostoru. Na fotografijama je prikazana onovremena Priština, Lipljan, Gračanica i Prizren i one govore više od hiljadu riječi", rekao je Marković, prenosi Srna.

Izložba je otorena povodom Dana Arhiva Republike Srpske.

Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske organizuju izložbu zajedno sa Arhivom Kosova i Metohije i Istorijskim arhivom Užice.

Otvaranju izložbe prisustvovali su generalni konzul i konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić i Aleksandar Subotić, prvi direktor Arhiva Republike Srpske Nebojša Radmanović, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković, te brojni drugi predstavnici političkog i društvenog života grada Banjaluka i Republike Srpske.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop