• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestala prva verzija djela Na Drini ćuprija?

Izgubljena prva verzija romana „Na Drini ćuprija“, Ive Andrića, piše "Blic". Sarajevski mediji tvrde suprotno.

 Nestala prva verzija djela Na Drini ćuprija? Izvor: MONDO

Prema pisanju srpskog lista "Blic" kustosi ovog muzeja ističu da i pored toga imaju previše problema i da je ova ustanova godinama vođena na ružan i neprofesionalan način. Jedan od rezultata tog rada je da se ne zna gdje je prva verzija Andrićevog remek-djela.

"Navodno je pokvarena brava na ormaru u kojem se nalazi rukopis i ne može se otključati. Ormar je u depou, u podrumskim prostorijama Muzeja, a za to trebate tražiti dozvolu naših galerista kojih trenutno nema. Ne možemo da ga nađemo, vidimo i fotografišemo", rekla je kustos Tamara Sarajlić Slavnić.
Zamjenik direktora Muzeja Aida Ključić kaže da čuvaju prvu i drugu verziju rukopisa „Na Drini ćuprija“, nalivpero kojim je Andrić pisao, njegove naočari koje je koristio u tom razdoblju i mnoge druge segmente.
"Iako u Beogradu i danas djeluje zadužbina „Ivo Andrić“, koja stipendira mlade talente, on je ipak ocijenio da je Muzej književnosti mjesto gdje bi trebao pohraniti svoje rukopise. Svi se rukopisi čuvaju u jednom posebnom trezorskom ormaru, jer su eksponati zaista od izuzetne vrijednosti. Priznajem da ne znam otkud informacija o izgubljenom Andrićevom rukopisu", istakla je Ključić, prenosi Blic.

Univerzitetski profesor Ranko Popović kaže da ga nestanak prve verzije Andrićevog romana ne iznenađuje i da ne treba da nas čudi ako uskoro nestanu i druge značajne knjige koje pripadaju srpsku kulturnoj baštini u BiH.

"Nedavno sam, za potrebe jednog naučnog rada, službeno tražio list „Narod“, koji je izlazio od 1907. do 1914. godine, od Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Dobio sam odgovor da ne znaju gdje se ti listovi nalaze i da ih, možda, i nemaju. A sam sam radio bibliografiju „Narod“ prije više od dvije decenije", rekao je Popović.

Muzej književnosti i pozoršne umjetnosti BiH

Činjenica da je prva verzija romana „Na Drini ćuprija“ nestala govori, dodaje on, ono što se već odavno zna – da su Srbi ostali bez svoje kulturne baštine u BiH.

"Da stvar bude gora, nijedna ustanova nikada i nigdje nisu to pomenuli ili tražili da se Srbima vrati njihova baština. Srbi su tiho ali potpuno razbaštinjeni, a da niko sistemski nije pokušao da to zaustavi. Političari i direktori ustanova pričaju o struji i sličnim budalaštinama, a ne znaju da u Sarajevu postoji ogromno blago srpskog naroda koje je skupljano vijekovima i koje je danas vlasništvo ustanova u FBiH", smatra Popović.

Međutim, prema pisanju sarajevskog portala Klix.ba prva verzija romana "Na Drini ćuprija" nobelovca Ive Andrića se i dalje nalazi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i informacije o njenom nestanku su neistinite, tvrdi Nedim Mušović, viši kustos Muzeja.

"To nije tačno, prva verzija stoji u Muzeju, kao i ranije. Rukopis je tu gdje je i bio", kaže Mušović.

On dodaje da Muzej trenutno radi smanjenim kapacitetom i da posjete trenutno nisu moguće, a Klix.ba je dobio ranije skeniran rukopis. U Muzeju se takođe nalaze i neki lični predmeti našeg nobelovca Andrića.

"Rukopis nije izložen, jer mi nemamo izložbeni prostor. Praktično smo, da tako kažemo, trenutno muzej poluzatvorenog tipa", dodaje Mušović.

Mušović odgovara i na izjave beogradskog univerzitetskog profesora Ranka Popovića.

"Ma slušajte, oni koji su upoznati s našim radom znaju kako stvari stoje, svakom piscu sa područja BiH smo dali potrebnu pažnju. Ja sam pravio izložbe i o Hamzi Humi, koji se takođe izjašnjavao kao Srbin, i o Borivoju Jeftiću, bilo je tu i srpskih glumaca o kojima su se radile izložbe i slično. Prema tome, to su gluposti! Kao da smo se vratili u 1992. godinu, pa se sad plasiraju ratnohuškačke izjave i dezinformacije. Radio sam izložbu i o Petru Kočiću. Tada skoro nijedan medij u RS-u recimo nije dao izvještavao o tome, ako neki i jesu to je bilo u jednoj ili dvije rečenice. Sve te priče su gluposti i ja ne bih tu ništa više rekao na nečije zlurade komentare. Ko je upoznat sa radom Muzeja zna da smo mi svakom piscu, bez obzira na vjeru i naciju, poklanjali potrebnu pažnju", kazao je Mušović za Klix.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop