Slana torta sa šunkom može da se pravi i sa lososom, ili drugom ribom. Vrlo dekorativna i sočna.
Sastojci:
Za podlogu:
- 250 g krekera
- 75 g svježeg spanaća ili rukole
- 20 ml maslinovog ulja
- 75 g putera ⠀ ⠀
Za fil:
- 500 g krem sira
- 20 g mirođije
- 1 veliki krastavac
- 400 g šunke
Recept za slanu tortu sa šunkom:
Za ovu slanu tortu koristite kalup prečnika 20 cm. Za podlogu prvo sameljite slane krekere, spanać i ulje u blenderu dok ne dobijete mrvice. Dodajte otopljeni puter i promiješajte. Smjesu rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Napravite ivice i dno ispritiskajte ravnim dnom čaše. Stavite u frižider dok pripremate fil.
Za fil krem sir dobro izgnječite lopaticom ili mikserom. Dodajte sjeckanu mirođiju i krastavac šunku. Dobro promiješajte i stavite u kalup. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Ukrasite listovima zelene salate, servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu slanu tortu.
(Stvar ukusa)