Šampinjoni punjeni orasima su izvrsno posno predjelo za slavu ili druge prilike.
Sastojci:
- 18 šampinjona
- ulje
- 3 čena bijelog luka, 2 sitno isjeckana na kockice + 1 cijeli
- krupna morska so
- prstohvat suvog ruzmarina (opciono)
- 2 srednje ljutike, vrlo sitno isjeckane na kockice
- 5 svježih listova žalfije, sitno isjeckanih
- 1 grančica ruzmarina, listovi sitno isjeckani
- nekoliko grančica majčine dušice, listovi
- ¼ kašičice crnog bibera
- kora od 1 limuna + 1 kašika limunovog soka
- 35 g prezli
- 100 g sitno sjeckanih oraha
Recept za šampinjone punjene orasima:
Kako biste napravili ove šampinjone, zagrijte rernu na 200 ° C. Pečurke očistite vlažnom četkom ili krpom (ne perite) i isijecite im sve peteljke i sačuvajte ih za nadjev. Kapice premažite sa 2 kašike ulja i stavite ih na pleh, pa pecite oko 15 minuta, okrećući ih na drugu stranu na pola pečenja. Vrlo sitno isjeckajte cijeli čen bijelog luka, a zatim dodajte otprilike 2 kašike ulja da dobijete pastu od bijelog luka.
U međuvremenu, stabljike pečuraka sitno nasjeckajte. Zagrijte 1 kašiku ulja u srednjem tiganju, dodajte luk isječen na kockice i lagano ga pržite dok ne postane providan, često miješajući. Zatim dodajte bijeli luk isječen na kockice, sjeckano sveže bilje, crni biber i ¼ kašičice soli. Nastavite sa prženjem dok luk ne postane providan, a bijeli luk ne zamiriše. Zatim umiješajte stabljike pečuraka. Pržite dok ne budu gotove. Kada se kapice pečuraka ispeku, smanjite temperaturu rerne na 170° C.
Pomiješajte sokove od pečenja u pastu, pa ih dodajte u mješavinu za punjenje prije nego što dodate limunovu koricu i sok. Umiješajte prezle i orahe pazeći da budu ravnomjerno raspoređeni. Na kraju promiješajte 15-30 ml ulja kroz smjesu. Premažite unutrašnjost kapica pastom od belog luka koju ste prethodno napravili, prije nego što ih napunite smesom. Punjene pečurke pecite oko 15-20 minuta dok vrhovi ne porumene. Servirajte i uživajte!
BONUS VIDEO
StvarUkusa