• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Timoti Džon Bajford

Britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći dio svog radnog vijeka proveo u Srbiji, preminuo je danas u 73. godini, prenosi RTS.

Proslavljeni autor programa za djecu preminuo je nakon duže i teške bolesti, saopštila je Radio-televizija Srbije.

Rođen je 25. jula 1941. u Solsberiju u Velikoj Britaniji gdje se i školovao. Dvogodišnje pozorišne studije završio je u Londonu, sa zvanjem teatarkog inspicijenta, radio je u pozorištima Londona, na Vestendu. Televizijsku karijeru je započeo na BBC-ju, a u Srbiji je živio od 1971. godine.

Ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje srpske dječje serije na prostoru bivše Juge - "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške", "Tragom ptice dodo", "Notna svaštara"...

U razgovoru za "Gloriju" rekao je da ono što je stvarao u Srbiji, nikada ne bi mogao na britanskoj televiziji.

"Ono što sam radio ovdje na televiziji nikada ne bih mogao da radim u Engleskoj. Apsolutno sam siguran. Tamo sam mogao da radim samo emisije koje su urednici odlučili da mogu da radim. Oni su tamo razmišljali samo o tome šta se njima dopada i šta će donijeti visok rejting. Sedamdesetih ovdje nije bilo tako. Predložio sam da radim 'Neven' i oni su odmah rekli – fantastično, radi to! To ne može da se desi u BBC-ju. Prvo bi morali da urade pilot emisiju, pa bi rekli 'biće skupo', i uvijek nešto. Moglo je da prođe šest mjeseci prije nego što počne bilo šta da se radi. Ovdje je odmah naručen scenario, pa kad su vidjeli da je bila uspješna, nastavili smo da snimamo", kazao je on.

U jednom ranijem intervjuu objasnio je svoj stav prema teškoj bolesti, sa kojom se godinama borio.

"Nikada ne gledam unazad. Ne razmišljam da li je trebalo nešto da uradim drugačije, ili da bih volio da sada imam 30 godina. Ne, ne, nikada tako ne razmišljam. Nemam nikakvu želju da ponovo budem mlad jer sve što sam doživio je u meni. Cijeli moj život je u meni, nisam ništa izgubio, zaboravio. Imam više energije nego momak od 15 ili 20 godina. Bolestan sam, imam rak. To je bolest koja ne može da se izliječi, ali može da se drži pod kontrolom. U ovo doba prošle godine sam imao kolaps, ali sada mi je bolje, i do sljedećeg kolapsa ja živim normalno. Vjerovatno ću kraće živjeti nego da nemam rak, ali to samo znači da svaki moj dan vrijedi kao dva".

Oženio se u mladosti, Engleskinjom Dženi, i dobio sina Džastina. Zbog ljubavi prema Mili Stanojević preselio se u Beograd, i dobili su Andreja i Jovana. Na pragu sedme decenije osvojila ga je treća žena Zorica Živanović.

Osim što se bavio filmom i televizijom, bio je i ljubitelj i poznavalac ptica. Na ulasku u Banjičku šumu postavljena je tabla zahvalnica na kojoj piše da je zahvaljujući gospodinu Timotiju Džonu Bajfordu šuma postala zaštićeno dobro.

Dobitnik je Povelje Zmajevih dječjih igara 2011. godine, a početkom 2013. godine dobio je nacionalnu penziju Srbije.

(MONDO, Foto: YouTube)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop