• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boško i Vladimir Pavlović napravili leksikon dobitnika Nobelovih nagrada

Izdavačka kuća "Prosveta" predstavila je "Leksikon nobelovaca" - "naučna elita 22. veka", koji su napisali otac i sin.

 Boško i Vladimir Pavlović napravili leksikon dobitnika Nobelovih nagrada Izvor: MONDO

Urednik Miodrag Radović je istakao da su dvojica uglednih srpskih naučnika obavili pionirski posao, jer već 40 godina niko nije dopunjavao postojeću knjigu novim dobitnicima.

Prema rečima Radovića, autori su želeli da, posredstvom biografija nobelovaca koji su ovo najviše priznanje dobili za otkrića na polju fizike, hemije, medicine i fiziologije, naprave pregled najvažnijih naučnih dostignuća od 1901. do 2007.godine koja su značila dramatični iskorak za ceo ljudski rod.

Biografije nobelovaca su pisane tako da se dobije uvid u celokupni njihov rad sa naglaskom na najvažnija dela koja su im i donela to visoko priznanje.

Radović je skrenuo pažnju na to da se najveći deo od ukupno 474 nobelovaca bavio eksperimentalnim istraživanjima, jer se teoretska ne računaju dok se ne potvrde.

Zanimljivo je da su mnogi naučnici menjali mesto boravka i da su uglavnom živeli u nekoj razvijenoj zemlji kada su nagrađeni i zato ima tako puno (258) onih kojima je matična zemlja SAD.

Vladimir Pavlović je istakao da je uloga nauke u 20. veku postala mnogo veća, jer je uticala na zbivanja u društvu u celini i zato je postala pitanje prestiža i izraz moći nekog društva.

To se, prema njegovim rečima, vidi iz podataka iz kojih zemalja dolaze nobelovci, jer do Drugog svetskog rata to su bile, pre svega, Nemačka i druge evropske velesile (Velika Britanija i Francuska), a zatim su prvo mesto zauzele SAD.

Za Pavlovića je veoma važno što je politika igrala manje važnu ulogu prilikom dodele Nobelove nagrade za dostignuća u prirodnim naukama nego kada je reč o književnosti i nagradi za mir ,ali je naveo i jedan negativan primer, kao što je bio slučaj sa Nemačkom u vreme Hitlera kada je on zabranio nemačkim naučnicima da prime ovu nagradu.

Pavlović je kazao da je veoma mali broj žena (11) među nobelovcima iz prirodnih nauka i da su samo dve žene (1903. i 1963.) nagrade dobile za fiziku, tri za hemiju, a šest za medicinu.

Podaci pokazuju da su za medicinu nagradu dobile tri žene poslednjih nekoliko godina, što je znak da se u ovoj oblasti diskriminacija prema ženama smanjuje.

Boško Pavlović je ispričao da su on i njegov sin želeli da 2001. obeleže prigodnim tekstovima vek od ustanovljenja Nobelove nagrade i da su tim povodom napisali i knjigu "Vek Nobelove nagrade".

Tokom rada na toj knjizi otkrili su da nema dobrog leksikona i tako su započeli rad na njemu s namerom da obezbede informacije za najširi krug čitalaca.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop