• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć muzeja obilježena širom BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Velika evropska kulturna manifestacija "Noć muzeja" obilježena u Sarajevu, Trebinju, Foči, Banjaluci...

U porti i muzeju Stare crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, u oviru velikog evropskog projekta "Noć muzeja", izveden je bogat kulturno-umjetničko program satkan od prigodnih besjeda, izložbi umjetničkih slika i ikona, i izvođenja djela klasične muzike i evergrina.

Organizatori ovog izuzetnog događaja održanog sinoć bili su Stara crkva i Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale, a među brojnim posjetiocima, gostima i zvaničnicima,
bili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je Srni u Sarajevu da je Srba u ovom gradu sve manje i manje, i da su kulturne manifestacije, kao što je "Noć muzeja", koju je organizovala Stara pravoslavna crkva svetih arhangela Mihaila i Gavrila, presudne za opstanak i budućnost srpske zajednice u Sarajevu.

"Upravo su zbog toga i institucije i manifestacije, čiji je cilj promocija srpskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i čuvanja srpske tradicije, veoma značajne i presudne, što je i osnovni razlog mog višegodišnjeg dolaska i podrške i ovom i sličnim događajima", naglasio je sinoć Ivanić.



U porti Stare crkve u Sarajevu Ivanić je rekao da se osjeća veoma prijatno i ugodno i da je oduševljen programom, koji je izuzetno lijepo i pažljivo kreiran i prilagođen trenutku i mjestu dešavanja.

"Ponosan sam na činjenicu da je Muzej Stare crkve još prije desetak godina bio među prvim institucijama koje su prepoznale značaj i prihvatile uključivanje u ovaj evropski projekat, kojeg su inicirali Ministarstvo kulture Francuske i direktori francuskih muzeja, nakon čega se ova manifestacija odvija i razvija i u BiH i u Republici Srpskoj", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Starješina Stare crkve protojerej-stafrofor Vanja Jovanović u prigodnom obraćanju podsjetio je da je Muzej Stare crkve prvi muzej u BiH koji je prije više od decenije odgovorio na zvaničan poziv Ministarstva kulture Francuske i direktora za muzeje, i uključio se u "Noć muzeja" kao evropski kulturni projekat, s ciljem promocije kulturno-istorijske vrijednosti i tradicije srpskog naroda.

On je brojne posjetice upoznao da je Stara crkva nedavno zvanično učestvovala na međunarodnoj akciji i izložbi koja se održavala od Vašingtona, NJujorka, preko Pariza do Atine, gdje je prezentovala svoje eksponate povodom obilježavanja četiri vijeka od smrti čuvenog slikara El Greka sa Krita.

Pažnju posjetilaca podjednako su privukli izložba ikona ikonopisca Marije Davidović, kao i nastupi članova Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, tria "Pješčanik", vokalnog soliste Senke Pržulj, koju je na gitari pratila Tanja Popić, kao i Ivane Grujić koja je izvela poznate operske arije.



Akademski slikari Branislav Kovačević sa Pala i Drago Vučić iz Hercegovine, odjeveni u stare nošnje, koje je za ovu priliku posudilo Narodno pozorište u Sarajevu, cijeli dan slikali su u porti Stare crkve i razgovarali sa znatiželjnim posjetiocima.

Poseban muzičko-scenski doživljaj priredila je balerina ruskog porijekla Katja Radivojević, čija je baletska priča očarane posjetioce vratila u vrijeme povezanosti ovdašnjih Srba sa dalekim Kritom, odakle su bez obzira na otomansku vlast, srpski domaćini naručivali ikone za svoje porodice, koje su im dopremane preko Dubrovnika.

Muzej Hercegovine u Trebinju predstavio je u "Noći muzeja" fotografije i pokretni arheološki materijal pronađen prilikom istraživanja crkve Rođenja Presvete Bogorice u Ljubinju.

Arheološka ekspedicija pronašla je u temeljima ljubinjske crkve iz 1867. godine ostatke dvije ranije građevine - kasnoantičke grobnice i veće crkve iz 12. vijeka.

Za kasnoantičku grobnicu se pretpostavlja da je dio ranohrišćanske bazilike podignute u doba vizantijskog cara Justinijana u 6. vijeku.

Na crkvi iz doba Nemanjića vidljivi su tragovi obnove iz vremena hercegovačke vlastele u 14. i 15. vijeku.

U ekspediciji su bili arheolozi u Muzeju Hercegovine Jelena Pujić i Ivana Grujić, koja je istakla da je ovo arheološko istraživanje prvo ikad obavljeno na području Ljubinja.

Prema njenim riječima, za taj kraj istorijski izvori ne pominju postojanje bilo kakve crkvene građevine starije od 19. vijeka.

Ona je navela da otkriće fino izrađene i okrečene grobnice ukazuje da je tu postojao hrišćanski centar, odnosno da su ljudi na tom prostoru još tada prihvatili hrišćanstvo i malo luksuzniji način sahranjivanja.

Posjetioci Muzeja Hercegovine sinoć su mogli besplatno da pogledaju sve postavke koje su bile otvorene do kasnih sati.

U muzičkom dijelu "Noći muzeja" u Galeriji "Jovana Dučića" održan je koncert trebinjskog hora "Tribunija", pod dirigentskom upravom Stojanke Gudelj, a potom su u bašti muzeja prigodan program izveli i učenici Srednje muzičke škole iz Trebinja.

Muzej Stare Hercegovine u Foči sa više stalnih i gostujućih izložbi prvi put se uključio u međunarodnu manifestaciju "Noć muzeja", otvorivši vrata posjetiocima do pola časa iza ponoći.



Program je trajao juče od 18.00 časova, a mogle su se pogledati izložbe "Foča u prošlosti", "Fočanski period NOB-a", "Bitka na Sutjesci", Etnografska postavka, te gostujuća izložba "Legat Stevana i Stanislava Biničkog" Narodnog muzeja iz Kruševca.

Posjetioci su uživali i u koncertu učenika fočanske Osnovne muzičke škole, koji su osvojili nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima u Banjaluci i Beogradu, a mogli su pogledati i kratke video zapise o muzejskim postavkama.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Branka Dragičević rekla je da je ova ustanova ranijih godina za Međunarodni dan muzeja - 18. maj priređivala posebne izložbe, a od ove godine su uvršteni u evropsku porodicu muzeja koja obilježava "Noć muzeja".

"Prijatno nas je iznenadila velika posjeta. Nismo očekivali ovoliko posjetilaca", rekla je Dragičevićeva.

Ona je istakla da je, pored učenika osnovnih i srednjih škola, ali i starijih Fočaka koji žele da saznaju kako se u Foči nekad živjelo, među posjetiocima sve više turista koji dolaze u Nacionalni park "Sutjeska" ili na rafting rijekom Tarom.

"Produžili smo radno vrijeme, tako da je radnim danima muzej otvoren od 7.00 do 20.00 časova. Radimo i subotom od 10.00 do 18.00, a nedjeljom od 15.00 do 19.00 časova, jer je u tom periodu najviše turista", rekla je Dragičevićeva.

Ona je dodala da su u prva tri i po mjeseca u ovoj godini zabilježili posjetu nešto više od 1.000 ljudi, a tek očekuju veće posjete u ljetnom periodu.

I pored jakog pljuska koji je sinoć dobro nakvasio Banjaluku, posjetioci Noći muzeja u velikom broju "okupirali" su plato Muzeja savremene umjetnosti RS, gdje su bili počašćeni sajnim video mapingom i još boljim koncertom grupe Sopot.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop