• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Režim ljubavi“ najbolja predstava na Zapletu!

Autor mondo.ba

Koncertom Đorđa Miljenovića sinoć je u Banjaluci zatvoren deseti Međunarodni festival glumca "Zaplet".

Publika je imala priliku da vidi predstavu „Taximetar“ Gradskog pozorišta Jazavac na otvaranju festivala i van konkurencije, a zatim i pet predstava u konkurenciji.

U subotu, 20.10. otvorena je izložba Dobrosava Boba Živkovića koji je isto veče razgovarao sa publikom, a nakon toga u programu „Razgovori sa glumcima“ imali smo priliku da se družimo sa Ljubomirom Bandovićem, Reneom Bitorajcem, Slađanom Zrnić, Vukom Kostićem i Aleksandrom Stojkovićem Piksijem.

Svako veče publika je birala glumca večeri. Ove godine tu nagradu su ponijeli:

- za predstavu TAXIMETAR - Aleksandar Runjić

- za predstavu DONI DARK - Mirjana Popovska Ristov

- za predstvau DVOJE - Bojana Gregorić Vejzović

- za predstavu CRNA KUTIJA - Nataša Marković

- za predstavu USAMLJENI ZAPAD - Danilo Kerkez

- za predstavu REŽIM LJUBAVI - Sofija Juričan

Nakon odgledanih pet predstava u zvaničnoj konkurenciji desetog izdanja Međunarodnog festivala glumca, u selekciji Dragane Marić i Ljubiše Savanovića stručni žiri festivala koji je radio u sastavu Dijana Grbić, glumica, Sandra Ljubojević, glumica i Milan Rakulj, pjesnik, donio je sljedeće odluke:

Nagrada za najboljeg mladog glumca jednoglasnom odlukom pripala je Darijanu Petrovu za ulogu Donija Darka u predstavi Doni Dark Teatra Komedija iz Skoplja.

„Petrov je na vrlo iskren i emotivan način, uvjerljivo dočarao lik slijepog mladića, braneći njegove emocije i stavove. Položaj slijepih osoba i lica sa invaliditetom često ostaju izopšteni iz normi, svima nama dostupne, svakodnevice. Petrov je svojom vjerodostojnom igrom uspio ostvariti komunikaciju sa publikom, dočaravši slojevitosti problema odrastanja, potreba pronalaska sebe i osamostaljijvanja te pune socijalne integracije kod ove grupe ljudi. Njegova iskrena igra uvukla nas je u jedan novi svijet koji ne ostavlja gledaoca ravnodušnim“, kaže žiri.

Nagradu za najboljeg glumca jednoglasnom odlukom pripala je Draženu Čučeku za igru u predstavi „Dvoje“ Exit teatra iz Zagreba.

„Svojim transformacijama Čuček je živo dočarao sedam potpuno različitih likova, jasno iscrtavajući njihove maske kroz niz komičnih situacija, paralelno na vješt način vodeći jedan lik nesrećnog oca i supruga. Uvjerljivom interpretacijom bogato, maštovito uspjeva oslikati bezobzirnost i naizgled neosjetljivost svih likova čiju bujicu potisnutih emocija donosi na samom kraju, čime nas ostavlja da se preispitujemo o svemu što potiskujući, neriješeno, ostavljamo u sebi“,

S obzirom da su na desetom izdanju Međunarodnog festivala mladog glumca žiri i publika imali priliku da vide veliki broj sjajnih ženskih uloga, organizatori su odlučili da dodijele dvije ravnopravne nagrade za najbolju glumicu festivala.

Nagrada za najbolju glumicu festivala jednoglasnom odlukom pripala je Sofiji Juričan za ulogu u predstavi „Režim ljubavi“ Ateljea 212 iz Beograda.

Juričan je, kaže žiri, uspjela da jedan postdramski tekst približi gledaocu na više nivoa. Od duhovitih postupaka, do istančanog osjećaja za mjeru, vještim govorničkim darom je publiku osvojila u potpunosti. Uvjerila nas je da je dorasla svim izazovima pozorišta.

Nagradu za najbolju glumicu jednoglasnom odlukom pripala je Marijani Petrovskoj Ristov, za ulogu Džil u predstavu „Doni Dark“ Teatra Komedija Skoplje.

„Petrovska-Ristov šarmantno, plastično i zavodljivo igra sve probleme i situacije u kojima se našla vrckasta, ali usamljena Džil. Tjera nas u isto vrijeme da je preispitujemo, ali i volimo i branimo, otkrivajući svoju iskrenu emociju koju bez zadrške dijeli na sceni“, stoji u obrazloženju

Nagrada za najbolju predstavu većinom glasova dodijeljena je predstavi „Režim ljubavi“ autorke Tanje Šljivar iz Banjaluke u produkciji Ateljea 212 iz Beograda.

„Komad "Režim ljubavi" vrlo savremenim i glumački zahtjevanim jezikom, hrabro provokativno i beskompromisno otvorio je pitanja raznih vrsta ljubavi i veza u savremenom društvenom kontekstu. Nagomilavanje riječi u izrazu, često stručna ili "online" terminologija, glumcima beogradskog Ateljea 212 umjesto prepreku, predstavljala je adut na sceni. Moć monologa kao osnove dramskog teksta, te precizni rediteljski potezi koji su glumce uvodili u dijalog i razigranost, učinili su od ansambla porodicu na sceni. Ironično, ta "porodica" prgovorila je kako o monogamiji i braku, tako i o celibatu, trijadi, preljubi i seksualno-ljubavnim odnosima koji iz intime četiri zida, ovom predstavom na velika vrata izlaze na scenu teatra kakvog nemamo priliku da vidimo svaki dan. Pored teksta, režije i igre, scenografija i kostimografija učinile su ovu predstavu, modernim a istovremeno preciznim i sjajno složenim pozorišnim činom“, kaže žiri.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop