• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Joko Ono i EXIT: 100 godina od kraja Velikog rata

Autor mondo.ba

Povodom obilježavanja sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata, EXIT fondacija će, u saradnji sa umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono, krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti instalaciju pod imenom “One day…”

 Joko Ono i EXIT: 100 godina od kraja Velikog rata Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ
Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ

Ova multimedijalna instalacija će promovisati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada! Ovaj umjetnički rad predstaviće Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao "Tvrđavu mira". 

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umjetničko djelo koje potpisuje Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. Joko Ono, svjetski priznata japanska umjetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog vijeka. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog "Bitlsa", muzičara i aktiviste Džona Lenona, ona je svoju karijeru posvetila upravo djelima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u istoriji muzike i umjetnosti duboko vjerovao.

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u Njujorku susreli sa Joko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski istorijat EXIT festivala. Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njenog novog umjetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. vijeku, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Inicijativa EXIT fondacije “Prvi svjetski mir" (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obilježi sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svjetskom ratu. Projekat će biti realizovan uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program "Zajednici zajedno".

EXIT festival je dio deklaracije "Take a Stand", koju je inicirala evropska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član. Projekat "Prvi svjetski mir" biće dio ovog programa, koji je usmjeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop