• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivo Andrić dobio ulicu u Gvatemali

Autor Tanjug

Srpski pisac i diplomata Ivo Andrić dobio je ulicu u Gvatemala Sitiju, a ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 Ivo Andrić dobio ulicu u Gvatemali Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Dačić je istakao da je taj gest znak iskrenog i višedecenijskog prijateljstva Gvatemale i Srbije i simbol poštovanja i priznanja za djela srpskog nobelovca.

Dačić je u svoje lično ime i u ime naroda Srbije zahvalio ministarki spoljnih poslova Gvatemale Sandri Polanko i rukovodstvu Gvatemala Sitija za imenovanje ulice po Ivi Andriću.

Kako je rekao, odluka gradskih vlasti Gvatemala Sitija iz 2017. godine donijeta je u znak iskrenog i višedecenijskog prijateljstva Gvatemale i Srbije koji su, primjetio je ministar, bazirani na međusobnom uvažavanju dva naroda i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dvije države.

„Ovaj događaj je simbol poštovanja i priznanja za književna djela nobelovca i našeg uglednog pisca Ive Andrića, laureata ove prestižne nagrade za 1961. godinu“, rekao je Dačić.

Podsjetio je da je na inicijativu počasnog konzula Srbije u Gvatemali Marsela Arsu, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda 2016. godine donijela odluku o dodjeljivanju naziva ulice u Beogradu po imenu gvatemalskog nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

„Iskreno se nadam da će svečano imenovanje i formalno otvaranje ulice Migela Anhela Asturijasa u Beogradu biti realizovano prilikom predstojeće posjete moje koleginice, ministarke spoljnih poslova Gvatemale Srbiji u junu ove godine“, rekao je ministar.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Andrić bio svjetski priznati pisac, diplomata i intelektualac, koji je svoj život posvetio književnosti, ali i diplomatiji, kao i da se u mnoštvu literarnih bisera, po kojima je ostao upamćen, izdvajaju epohalna djela „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ i „Prokleta avlija“.

U tim djelima, naveo je Dačić, Andrić na maestralan način portretiše život u nekadašnjoj Bosni pod turskom vlašću.

„Kada je riječ o njegovim diplomatskim dometima, valja pomenuti da je ostavio značajan pečat svojom predanom službom u poslanstvima i konzulatima ondašnje Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Gracu, Madridu, Berlinu, Briselu, Ženevi i drugim evropskim prestonicama”, kazao je ministar.

Dodao je da je imenovanje ulice Ive Andrića u Gvatemali još jedan znak da kulturne veze često leže u osnovi ukupnih odnosa dvije zemlje i dva naroda, čineći ih snažnijim i neraskidivim.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop