• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča iz izolacije: Knjiga koja će vas rasplakati

Priča #36: Danica Teodosić, Brod

 Priča iz izolacije: Knjiga koja će vas rasplakati Izvor: Getty Images/istock

Knjiga koja će vas rasplakati


Život je nepredvidiv i ponekad nam se dešava da upadamo u neke situacije koje su nam teške, nerazumljive i jedva podnošljive. Tako i danas kad je potrebna motivacija da nastavimo dalje, da se borimo, da očvrsnemo. Strah od neizvjesnosti kako će i kad završiti pandemija koja je do sada odnijela na hiljade života, ostavlja nas u panici. Naše je samo da budemo strpljivi i da vjerujemo u bolje sutra. Sada kada imamo vremena na pretek, treba da ga iskoristimo. Vrijeme provedeno u kućnoj izolaciji treba da bude kreativno i zanimljivo, a ne usamljeno i dosadno.

Ponekad mi se javljaju misli o završetku pandemije i budućem životu. "Kako li će ovaj svijet na kraju izgledati?" "Da li će biti kao što je bio ili...?" Takođe misli o dragim osobama, prijateljima koji mi jako nedostaju, druženju u školskim klupama, pa i poneka prepirka, sve mi nedostaje! Zbog toga se nekad osjećam usamljeno, iako sam okružena divnom porodicom, ipak mi nešto nedostaje... Nekad uspijem da se izborim sa tugom i izvučem, a nekad pokleknem, predam se i utjehu potražim u čitanju knjiga svojih omiljenih pisaca koji su uvijek tu, pored mene. Romani i kratke pripovijetke me uvijek inspirišu. Kada ih čitam, kao da se izgubim u vremenu i prostoru. Često zamišljam da sam glavni lik koji prolazi kroz avanture, zgode i nezgode. Jedna od knjiga koju sam pročitala bila je knjiga "Krive su zvijezde", čiji je autor američki pisac Džon Grin. Knjigu sam pročitala više puta. Ta knjiga, otvorila mi je drugačiji pogled na svijet. Uprkos medicinskom čudu, koje je smanjilo tumor i kupilo joj još nekoliko godina života, mlada Hejzel, oduvijek je bila u terminalnoj fazi bolesti. Ali onda se u Grupi za podršku pojavio Ogastus Voters i njena priča je ponovo napisana. Džon Grin pokazuje pravu ljubav dvoje tinejdžera koji prihvataju jedno drugo u fizičkim i emotivnim iskušenjima. Na kraju, Ogastus umire od vraćenog tumora na nozi, a Hejzel ne može tek tako lako to da preboli. Ovo je knjiga uz koju sam se istovremeno smijala i plakala. I to je, u stvari, čar te knjige, i baš zato ona zaslužno stoji na mjestu moje omiljene knjige. Koliko god priča bila "tinejdžerska", ovo je jedina knjiga koja me toliko potresla. Život i misao autora pretočeni su u pisanu riječ i upakovani u korice knjige. Knjiga je sastavni dio mog života, nezamjenljiva i dragocjena, za mene jedna od najdragocjenijih stvari na svijetu. Poslije dugog vremena, ponovo sam došla u kontakt sa "Krive su zvijezde", ovog puta filmom.

Film je zaista divan, ali, knjiga daje poseban osjećaj tuge dok je čitam. Zato svim vjernim čitaocima, preporučujem ovu knjigu, da je pročitaju, da shvate da život nije toliko divan kao što mislimo, već da je i surov i tragičan. Treba da budemo svjesni u kakvoj je situaciji naš svijet. Da se trudimo da budemo obazrivi, hrabri, da poštujemo pravila koja su propisana, srećni i zadovoljni, ispunjeni srećom i ljubavlju. Da budemo heroji iz knjiga koji se ne predaju tako lako, već idu do kraja, ma koliko bila teška situacija. Jedino tako ćemo biti nepobjedivi i zajedno ćemo poraziti virus koji ima samo jedan cilj, a to je da nas uništi! Zato budimo heroji, ostanimo kod kuće, dok sve ovo ne prođe!

Danica Teodosić, Brod

(Tema ovogodišnjeg regionalnog književnog konkursa "Priče iz komšiluka" je IZOLACIJA. Sve priče koje objavljujemo možete pratiti putem facebook stranice "Priče iz komšiluka", gdje možete i "lajkovati" svoje omiljene priče...)

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Piter Kvin

Rad je najbolji od svih!!

Yulia

Super👍

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop