• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rekonstrukcija" u MSURS: Četiri pogleda na savremenu art scenu RS (VIDEO)

Autor mondo.ba

Izložba “Rekonstrukcija”, rezultat zajedničkog rada četiri kustosa, otvorena je u četvrtak u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

 Otvorena izložba Rekonstrukcija u Muzeju savremene umjetnosti RS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Riječ je o projektu koji je osmišljen tako da pruži različita viđenja savremene umjetničke scene u Republici Srpskoj i istakne njenu heterogenost.

Izložba obuhvata radove 22 umjetnika koji su svojim formiranjem ili trenutnim djelovanjem vezani za savremenu scenu Republike Srpske, a to su: Nada Arnaut, Aleksandar Bajunović, Viktorija Banda, Igor Bošnjak, Mladen Bundalo, Dragana Vidljinović, Dragana Grašar, Milena Ivić, Nikola Kekerović, Ninoslav Kovačević, Nina Komel, Aleksandra Kuzmanović, Vesna Majstorović, Nenad Malešević, Miodrag Manojlović, Radenko Milak, Mladen Miljanović, Aleksandar Milošević, Renato Rakić, Vojislav Ritan, Diana Todić i Glorija Tubak.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Poseban akcenat stavljen je na mlade stvaraoce koji prvi put dobijaju priliku da se predstave u okviru grupnih muzejskih izložbi i time budu pozicionirani kao aktivni činioci umjetničke scene, a u odnosu prema djelima već afirmisanih autora sa razvijenim internacionalnim karijerama.

Ovako osmišljen projekat, sačinjen od četiri cjeline, teži promociji putem gostovanja pojedinih faza u galerijama, muzejima i kulturnim centrima širom Republike Srpske, te u referentnim institucijama u regionu u formi cjeline ili u vidu pojedinačnih segmenata kao zasebna izložba.

Autori koncepta izložbe su više kustoskinje Lana Pavlović i Žana Vukičević, i kustosi Maša Čavić i Mladen Banjac. Izložba je otvorena do 20. septembra.

U situaciji opšte izolovanosti izazvane pandemijom COVID-19, kustoski tim Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske okrenuo se analizi lokalne umjetničke scene i njenim aktivnostima u prethodnom periodu, koji je posebno aktuelizovan tokom pandemije.

Zbog toga je primijenjen metodološki pristup koji podrazumijeva kustoski odabir i problematizovanje pojedinačnih tematskih segmenata, koji, međusobno povezani, funkcionišu kao koherentna cjelina.

Izdvojene su četiri dominantne teme koje su prisutne i aktuelne i u globalnom kontekstu, čime se pruža uvid u to kako se jedna lokalna scena razvija u odnosu na umjetničke tokove u svijetu. To su progres, revolt, migracije i autorefleksija koje odabrani umjetnici obrađuju primjenom različitih umjetničkih medija, postupaka i strategija.

"Kriminalni milje", Milena Ivić
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izložba „Rekonstrukcija“ donosi četiri moguća pogleda, tj., simbolički, četiri faze koje problematizuju i kontekstualizuju savremene umjetničke prakse koje se pojavljuju na našem prostoru, otvarajući mogućnosti za dalja istraživanja i nove zaključke. Naslov izložbe direktno upućuje i na rekonstrukciju u kojoj se institucija trenutno nalazi, povezujući na taj način želju za promjenom i napretkom, simbolički predstavljajući novi metodološki model koji analitički ispituje određene teme i pojave na savremenoj umjetničkoj sceni kao i načine njihovog povezivanja sa novim muezološkim koncepcijama.

Projekat je podržan sredstvima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Pogledajte galeriju!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop