• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo Međunarodni festival pozorišta za djecu

Autor SRNA

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić otvorila je večeras u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci Međunarodni festival pozorišta za djecu na kome će se predstaviti pozorišta iz osam zemalja – Španije, Češke, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

 Počeo Međunarodni festival pozorišta za djecu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Trivićeva je istakla da Međunarodni festival dječijih pozorišta u Banjaluci već 19 godina doprinosi da se Republika Srpske nađe na kulturnoj mapi Evrope i svijeta u veličanju lutkarske umjetnosti i dječijeg pozorišnog stvaralaštva.

"Dječije pozorište aktivnostima, stvaranjem i prezentacijom vlastite dječije pozorišne produkcije i organizacijom ovog festivala doprinosi stvaranju novih generacija pozorišne publike, koja će u svom odrastanju imati izgrađen osjećaj i ljubav prema umjetnosti", rekla je Trivićeva na otvaranju Festivala.

Ona je napomenula da se lutkarskim i dječijim pozorišnim ostvarenjima uče djeca da njeguju ljubav, prijateljstva i poštuju različitosti, što misiju kulture čini značajnom onoliko koliko i misiju obrazovanja u Republici Srpskoj.

"Sigurna sam da će i ovo festivalsko izdanje umjetničkim dometima oduševiti naše najmlađe gledaoce, ali i sve druge ljubitelje lutkarstva i dječijeg pozorišnog stvaralaštva", dodala je Trivićeva.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske LJiljana Labović – Marinković naglasila je da Međunarodni festival pozorišta za djecu podstiče razvoj lutkarstva i teatarske umjetnosti u Republici Srpskoj i BiH, i smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana.

"Cilj festivala je unapređenje razvoja lutkarstva i dramske umjetnosti za djecu i mlade, promocija multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, i omogućavanje uvezivanja sa međunarodnim institucijama kulture u javnom i u privatnom sektoru“, rekla je Labovićeva.

Festival će trajati do 12. oktobra uz poštivanje mjera koje su propisane u borbi protiv virusa korona.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop