• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred premijeru predstave ''Zlatno doba'': Praveći pozorište, praviš državu

Autor mondo.ba

U Banjaluci će nedjelju, 18. oktobra, premijerno biti izvedena predstava "Zlatno doba", autora i reditelja Željka Stjepanovića, koja govori o osnivanju pozorišta prije devet decenija u Banjaluci.

 Zlatno doba pozorište premijera Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Pres konferencija prije praizvedbe planirane za večeras bila je prilika da autori predstave novinarima dočaraju vrijeme Vrbaske banovine i bana Svetislava Tise Milosavljevića, kada su udareni temelji pozorišnog života u Banjaluci.

Iz tih temelja, slobodno se može reći, nikao je grad Banjaluka.

Željko Stjepanović, reditelj predstave, rekao je da je predstava ''Zlatno doba'' urađena povodom 90. godišnjice pozorišta, a da je to drama zasnovana na istorijskim događajima.

"Ono što je meni bilo interesantno je to sto je ovo NPRS nastalo 1930. godine odlukom kralja Aleksandra i bana Svetislava Tise Milosavljevića koji su u želji da naprave što bolju državu odlučili da naprave pozorište. Prvo je adaptirana zgrada stare 'Sokolane' gdje je napravljeno pozorište. Možemo izvući pouku i za ove današnje političare: ako hoćeš dobru državu, onda pravi pozorište. Praveći pozorište, praviš državu, praveći moćne institucije u kojima se ogleda država, ti praviš državu," kaže Stjepanović.

Stjepanović je pohvalio ekipu saradnika na predstavi, a navodi da je istražujući istorijski period banovine pronašao dosta podataka o stvaranju užeg jezgra grada Banjaluka.

Glumac Goran Jokić po drugi put glumi bana Tisu. Kaže da je uživanje raditi u lijepom i normalnom okruženju sa ljudima sa kojima godinama sarađuje. Zapazio je zanimljivu simboliku.

"Značajno je što predstavu igramo na 90 godina od prve premijere koja je bila u tadašnjoj 'Sokolani. Mnogo stvari se izdešavalo u ovih mjesec dana. Mi smo predstavu počeli da radimo na rođendan bana Tise. Radili smo je u vrijeme kada je prije 90 godina ban pokrenuo adaptaciju tadašnjeg Sokolskog doma, za privremeno pozorište. Upravo kada je on to radio u septembru mjesecu prije 90 godina, ove godine dok smo mi radili predstavu, taj isti dom je - mnogi ga poznaju kao Kino Kozara - srušen i sada ga više nema. Radili smo predstavu i paralelno gledali rušenje prvog pozorišta, a gradimo predstavu o stvaranju tog prvog pozorišta," ispričao je Jokić.

Zgrada Kina Kozara, prije rušenja
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Tadašnja Vrbaska banovina je za 45 dana dobila narodno pozorište. Bila je to jedina banovina koja tada nije imala pozorište, ali su se kralj i ban dogovorili da to bude što prije i 18. oktobra 1930. godine bila je prva premijera.

''Samo da dopunim Željka u ovom što je rekao, da se gradi pozorište ako hoćeš državu: treba da se grade i škole. U to vrijeme Bosanska Krajina i banovina bile su najzaostaliji krajevi u ondašnjoj Jugoslaviji. Ban Milosavljević je u dogovoru sa ondašnjim Ministarstvom prosvjete odjednom počeo da gradi 127 osnovih škola, a mislim da ovi današnji političari ne mogu da okreče toliko škola," rekao je Jokić i dodao da su prosvjeta i kultura temelj jednog društva.

Scenograf Dragana Purković Macan kaže da je ban Milosavljević ostavio veliki pečat u Banjaluci.

"Prije 16 godina radili smo predstavu 'Ban prvi' i mislim da dosta Banjalučana, a pogotovo mlađe generacije znaju dosta o liku i djelu bana Milosavljevića. Kada idete kroz centar Banjaluke, sve najljepše što vidite, izgrađeno je u to vrijeme. Možda, da nije bilo njega i odluke sa se napravi pozorište, možda se nikad ne bi napravilo," napomenula je Purković-Macan.

"U ovoj predstavi je moj zadatak bio trostruk," rekao je glumac Boris Šavija, koji je osim što glumi i svira imao zadatak da izabere numere iz vremena kada je pozorište građeno, a koje će biti uklopljene u predstavu uz pomoć malog ansambla koji su sami članovi neformalno nazvali ''Kud koji.''

Kaže da je bilo izuzetno zanimljivo kopati po raznim arhivama, fonotekama tragajući za muzikom iz vremena prva polovine 20. vijeka.

Prva repriza predstave "Zlatno doba" je 19. oktobra, a druga 24. oktobra i karte po cijeni od 15 KM su u prodaji, dok karata za premijeru više nema s obzirom na to da je zbog situacije u vezi sa virusom korona njihov broj bio ograničen.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop