• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljene nominacije za Oskara: Koga smo očekivali, a ko nas je iznenadio (VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Dodjela 95. Oskara biće održana u nedelju, 12. marta

 Nominacije za Oskara 2023. Izvor: YouTube/Screenshot

"Sve, svuda i odjednom", uvrnuta naučno-fantastična avantura, predvodi nominacije za 95. dodjelu Oskara objavljene u utorak ujutru, pokupivši 11 nominacija.

Iza nje su "Na zapadu ništa novo", ep o Prvom svjetskom ratu, i "Banši iz Inišerina", mračno-komičan pogled na prijateljstvo koje se odvija u pozadini irskog građanskog rata, a oba filma su nominovana u 9. kategorija.

Sva tri filma će se takmičiti za najbolji film. U istoj trci su “Avatar: Put vode“ i „Top Gun: Maverik“, zajedno sa „Elvisom“, muzičkim biografskim filmom koji je prošlog ljeta osvojio publiku. Ostali kandidati uključuju poluautobiografski film Stivena Spilberga „Fabelmanovi“; „Tar“, drama o nasilnom dirigentu; „Žene govore“, pogled na stanovnike represivne vjerske zajednice; i „Trougao tuge“.

„Trougao tuge“ je nominovan i za scenario i za režiju Rubena Ostlunda, švedskog reditelja koji je osmislio satiru. On će se za nagradu za režiju takmičiti protiv Spilberga, Toda Filda („Tar“), Martina Mekdonaga („Banši iz Inišerina“) i rediteljskog dvojca Danijela Kvana i Danijela Šajnerta („Sve svuda i odjednom“).

To je kategorija u kojoj u potpunosti dominiraju muškarci. Posljednje dvije pobjednice za najbolju režiju, Džejn Kempion („Moć psa“) i Kloi Džao („Nomadland“), bile su žene, a postojale su neke nade da bi Sara Poli mogla da dobije nagradu za najbolju režiju u filmu „Žene govore“.

Nominacije su objavljene u izazovnom trenutku za Akademiju filmske umjetnosti i nauke, neprofitnu organizaciju koja stoji iza nagrada, i sam filmski biznis. Gledanost Oskara je naglo opala posljednjih godina, što je ugrozilo naknade za licenciranje emitovanja, vodeći izvor prihoda Akademije. U isto vrijeme, filmovi orijentisani na odrasle, kao što su „Fabelmanovi“, „Tar“ i „Banši iz Inišerina“ su imali i problem sa zaradom tokom pandemije.

Situaciju pogoršava i činjenica da servisi za striming, koji su pomogli da se popuni praznina nastala padom pozorišnih prihoda obezbjeđujući platformu (i blanko ček) za umjetnike koji stoje iza njih, takođe mijenjaju svoje prioritete. Netfliks je, na primjer, signalizirao Volstritu da će zadržati relativno nisku potrošnju sadržaja dok se fokusira na povećanje profita.

Ali svi vole priču o povratku, a ovogodišnja sezona Oskara uključila je nekoliko njih. Ke Hui Kvan, bivši dječiji glumac najpoznatiji po svom radu u „Indijana Džons i hram propasti“, dobio je nominaciju za najboljeg sporednog glumca za svoj rad u „Sve svuda odjednom“. Prije nekoliko godina, Kvan je odustao od glume, uvjeren da je njegova karijera pred kamerama završena. Tu je i Brendan Frejzer, bivša akciona zvijezda čija je karijera bila ugrožena zdravstvenim problemima i ličnim borbama, ali koji se ponovo pojavio kao moćan karakterni glumac sa transformativnim preokretom kao morbidno gojazan čovek u filmu „Kit“. Dobio je nominaciju za najboljeg glumca.

I Frejzer i Kvan će provesti današnji dan uz čestitke. Drugi neće imati mnogo za slavlje. To je zato što mnogi od najnajavljivanjih nastupa u godini, grupa koja uključuje Violu Dejvis u „Ženskom kralju“, Breda Pita u „Vavilonu“ i Danijelu Dedvajler u „Tilu“, nisu uspjeli da uđu u konačnu grupu kandidata.
A bilo je i nekih iznenađujućih dodataka, možda ništa manje zapanjujućih od Andree Rajzboro, čija je uloga alkoholičarke u malo viđenom indie filmu „To Leslie“ donijela nominaciju za najbolju glumicu. Njenoj kandidaturi pomogla je kampanja javnog zastupanja koja je uključivala pristalice A liste kao što su Edvard Norton, Gvinet Paltrou, Šarliz Teron i Kejt Blanšet, koja je takođe bila nominovana za svoj nastup u filmu „Tar“. Rajzboro i Blanšet se pridružuju trci za najbolju glumicu koja uključuje Anu de Armas („Plavuša“), Mišel Vilijams („Fabelmanovi“) i Mišel Jeo („Sve svuda i odjednom“).

Pored Frejzera, u trci za najboljeg glumca su Ostin Batler ("Elvis"), Kolin Farel ("The Banshees of Inisherin"), Bil Naji ("Living") i Pol Meskal ("Aftersun"). Svih pet glumaca su prvi put nominovani. Blanšet je osvojila dva Oskara i bila nominovana osam puta. "Fabelmanovi" su Vilijamsu donijeli petu nominaciju.
Džimi Kimel će se vratiti kao domaćin dodjele Oskara. Prethodno je vodio dodjelu nagrada 2017. i 2018. Prošle godine, Oskare su vodile Ejmi Šumer, Vanda Sajks i Redžina Hol, nakon što su prethodne dvije godine bili bez voditelja.

Dodjela 95. Oskara biće održana u nedelju, 12. marta 2023. godine, u Dolbi teatru u Holivudu.
Kompletnu listu nominacija pogledajte OVDJE.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop