Ovo ulje izbjegavajte ako ikako možete!
Korišćenje ulja u ishrani, kao i drugih masnoća, trebalo bi da bude ograničeno osim ako se ne odnosi na zdrave masnoće.
Da li ste znali da nije svako ulje jednako zdravo ili nezdravo? Doktorka je otkrila koja ulja bi trebalo izbjegavati i koje među njima je najgore.
Postoje dva razloga zašto su ova ulja loša za nas - najprije, rafinisana su, što znači da su izložena hemikalijama tokom procesa nastanka i u tom procesu gube sva svoja prirodna dobra svojstva. Nestaju antioksidanti, minerali i vitamini i dobijamo samo masnoću, navodi dr Kejt Šenahan.
Zatim, sadrže velike količine polinezasićenih masti, koje same po sebi nisu nezdrave, ali kada se izlože visokoj temperaturi, postaju nestabilne. Vremenom se ovakve masti talože u masnim ćelijama organizma i ne dovode samo do gojenja, već i do procesa upale koji su veoma štetni.
Najgore od svih je kukuruzno ulje, ali odmah za njim su ulje uljane repice, sojino, suncokretovo ulje…
Doktorka kaže da su maslinovo ulje, kao i ulja koja se dobijaju od kokosa ili avokada, zdravija jer su hladno cijeđena i nisu rafinisana. Dobro pazite da ih ne izlažete visokoj temperaturi.