Savršeno cvijeće za stan ili baštu: Ne zahtijeva mnogo truda a uljepšaće svaki prostor, bujno je i raznobojno! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Savršeno cvijeće za stan ili baštu: Ne zahtijeva mnogo truda a uljepšaće svaki prostor, bujno je i raznobojno!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac
Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Biljka koja se u našem narodu naziva "Lijepi Jova" se ovako uzgaja!

Izvor: YouTube/Plant Sleuth

Lijepa, šarena biljka koja će vas nagraditi mnoštvom cvjetića zove se na latinskom Impatiens, a kod nas je u narodu zovu i "Lijepi Jova"!

Ova biljka je jeftina, bogato cvjeta a veoma je laka za održavanje pa je super izbor ako tražite prvo cvijeće kojim biste započeli svoju baštovansku avanturu.

Sije se zimi, ali ne brinite, možete je posijati kada god želite sve dok pratite ispravne korake. Sjeme ove biljke možete zasaditi u supstratu u kući, i pustiti da proklija što će se desiti prilično brzo, zbog toga se latinski i naziva "impatiens" (nestrpljiva). Naročito brzo proklija na višim temperaturama, zahtjeva protok vazduha i ne traži mnogo vode, a sadnice možete iznijeti napolje čim krene lijepo vrijeme. "Lijepi Jova" voli toplotu, ljepše će cvjetati na proljećnim temperaturama, ali znajte da ga je ljeti kada su vrućina i žega bolje unijeti u stan.

Ne propustite ni trik od kojeg sobno cvijeće raste "kao ludo"!

Zimi bi trebalo da bude unutra da ga ne bi uništio mraz, i iznosi se opet napolje u aprilu. Ako primjetite da mu listovi opadaju ili menjaju boju, prilagodite količinu zalivanja ili svjetlosti kojoj je biljka izložena.

Ova cvjetnica može rasti i u žardinjeri ili saksiji, važno je da nije na direktnoj Sunčevoj svjetlosti, voli sijenku. Zalivajte je jednom nedjeljno, a iako profesionalni baštovani kažu da nije potrebno čupkati vrhove, narod kaže da to slobodno možete raditi jer će biljka tako ići "u širinu".

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA