• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U piletini ima najviše hemije i antibiotika: Evo kako da ih uklonite

Autor Dragana Božić

Piletina sadrži najviše aditiva, lijekova i hemije, a tri jednostavne metode će spriječiti da otrove unesete u organizam.

 Čišćenje piletine od hemije i antibiotika Izvor: The Telegraph/YouTube

Činjenica je da najčešće nismo u prilici da kupujemo i jedemo isključivo organske proizvode lišene hemije i lijekova. Ako živite u gradu, "osuđeni" ste na kupovinu namirnica u supermarketima, a koje su većinom pune pojačivača ukusa i aditiva.

Pored svinjetine, pileće meso spada u najpopularnije namirnice životinjskog porijekla, međutim tu postoji veliki problem. Da bi se smanjio trošak i ubrzao proces uzgoja ovih životinja, one se hrane ne samo kombinovanom hranom, već im se dodaju i hormoni. A da bi se spriječile bolesti i smrtnost svela na minimum, hrani se dodaju i antibiotici.

Kada se takvo meso nađe na trpezi, onda sve što je životinja jela tokom uzgoja ulazi u naše tijelo. Da biste izbjegli i sami da zatrujete sopstveni organizam, postoje tri načina da očistite ovo meso od svega štetnog. 

Kuvanje u dvije vode

Ako ste kupili pileće grudi i leđa, najbolje bi bilo da izbjegnete pripremu supa. Činjenica je da tokom kuvanja gotovo sve štetne materije iz mesa "pređu" u vodu. Međutim, ako ne želite da odustanete od tople, pileće supe, onda dva puta bacite vodu u kojoj se kuva - prvi put kada voda samo proključa, a drugi put kada je meso napola kuvano.

Bacite kožicu i iznutrice

Ovaj metod najviše odgovara onima koji vole da piletinu pripremaju u rerni. Prije pečenja, uklonite ostatke iznutrica iz piletine, uklonite kožu koja sadrži ne samo ogromnu količinu štetnih supstanci, već i "loš"
holesterol koji šteti krvnim sudovima. Kada pečete, pokušajte da postavite meso tako da masnoća teče u pleh i "ne vraća" se nazad u meso. Tako ćete dobiti meso koje je zdravo i korisno.

"Kiseljenje"

Ovaj metod najviše podsjeća na kiseljenje. Omogućava vam ne samo da se riješite štetnih supstanci u piletini, već i da ubrzate proces kuvanja i poboljšate ukus mesa. Pripremite rastvor od 4 kašike soli i jednog litra vode sobne temperature. Dodajte 2-3 kašike limunovog soka ili pola kašičice limunske kiseline. Sve dobro izmješajte da se sastojci rastope. Piletinu isjeći komade i potopiti u polovinu ove tečnosti. Ostavite da odstoji par sati, zatim isperite meso tekućom vodom i ponovite postupak sa preostalom tečnošću. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop