Rizik od dijabetesa smanjuje se ako jedete tačno u ovo vrijeme, navode endokrinolozi.
Ako želite da se hranite zdravije i smanjite rizik od gojaznosti i dijabetesa, endokrinolozi imaju jedan savjet za vas!
Rizik od dijabetesa, ali i drugih metaboličkih poremećaja, može se smanjiti ako jedete tačno u određeno vrijeme, prenose američki mediji.
Studija predstavljena na godišnjem panelu Američkog društva endokrinologa utvrdila je da ljudi koji rano doručkuju imaju niži rizik da obole od dijabetesa tipa 2.
Analizirani su podaci više od 10.000 učesnika studije, i utvrđeno je da bi prvi obrok dana trebalo pojesti prije 8.30 časova. Ljudi koji su rano doručkovali imali su niži nivo šećera u krvi i manju insulinsku rezistenciju od onih koji su prvi put jeli poslije pola devet ujutru.
Povišena glukoza u krvi i otpornost na hormon insulin prvi su markeri predijabetesa i dijabetesa tipa 2.
Ukoliko se šećer u krvi ne drži pod kontrolom, podiže se rizik od kardiovaskularnih oboljenja, srčanog i moždanog udara.
(MONDO)